Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER PATRICK DEWAEL

MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING MAANDAG 11 FEBRUARI 2002

DEWAEL ROEPT MIDDENVELD OP TOT DEBAT OVER HERVORMING ADVIESRADEN

Vlaams minister-president Patrick Dewael nodigt het brede middenveld uit om standpunten en ideeën kenbaar te maken over de herstructurering van de adviesraden. De memorie van toelichting bij het voorontwerp van kaderdecreet over de strategische adviesraden en andere verduidelijkende teksten worden vandaag bekendgemaakt op de website van de Vlaamse overheid (www2.vlaanderen.be/ned/sites/bbb).

De Vlaamse regering wenst met dit decreet behoedzaam te werk te gaan. Zij heeft over de principes van het voorontwerp al van gedachten gewisseld met de commissie voor Institutionele en Bestuurlijke Hervormingen en Ambtenarenzaken van het Vlaams Parlement en met de Vlaamse sociale partners die vertegenwoordigd zijn in de Serv.

Het voorontwerp van decreet vertrekt van volgende uitgangspunten: er komt één strategische adviesraad per ministerie; deze adviesraden bestaan uit vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en/of onafhankelijke deskundigen; zij geven geen bindende adviezen maar krijgen inspraak, de beslissing wordt voorbehouden aan de politieke verantwoordelijken; advies en overleg worden principieel gescheiden; er komt een radicale inperking van het huidig aantal van 135 adviesraden en een beperkt aantal metaraden voor beleidsdomeinoverschrijdend advies.

De minister-president wacht de standpunten en ideeën hierover van het middenveld in tot 26 februari. Hij zal op de vergadering van de Vlaamse regering van 8 maart over deze standpunten verslag uitbrengen. Dit moet de Vlaamse regering toelaten rekening te houden met de relevante bemerkingen uit het middenveld.

(