---

Ministerie van Defensie



---

SFOR: opruimen explosieven

EOD ruimt overbodige munitie en wapens op in Bosnië

11-02-2002

Een belangrijk onderdeel van het werk van het in Bosnië gestationeerde detachement van de Explosieven Opruimings Dienst vormt 'Operatie Harvest'. Onder deze naam worden sinds de komst van de SFOR-vredesmacht midden jaren negentig, onder de lokale bevolking wapens en munitie ingezameld. Daarnaast was de EOD tot voor kort in Bosnië druk met 'Operatie Gauntlet'. Hierbij ging het om een tijdelijke inzet waarbij de strijdkrachten van de bij het conflict betrokken partijen al dan niet verplicht overbodige wapens en munitie inleverden bij SFOR. De SFOR-vredesmacht zorgde ervoor dat die op een deugdelijke manier werden opgeslagen en waar mogelijk vernietigd.

De hoofdtaak van de EOD'ers bij het Nederlandse contingent van SFOR is ervoor te zorgen dat de Nederlandse militairen en hun SFOR-collega's geen last of gevaar ondervinden van eventuele achtergebleven explosieven. Daarnaast verricht het EOD-detachement soortgelijk werk ten behoeve van de burgerbevolking. In dit kader past ook 'Operatie Harvest', waarbij sinds jaar en dag onder de burgerbevolking wapens en munitie worden ingezameld.
In 2001 kreeg de EOD tijdelijk een extra taak, het in ontvangst nemen van wapens en munitie van de strijdkrachten van de vroegere strijdende partijen wapens en munitie. Dit gebeurde onder de naam 'Operatie Gauntlet', een operatie die in heel Bosnië speelde. Binnen het gebied van de multinationale divisie South-West is 'Operatie Gauntlet' inmiddels afgerond in het deel waar de Nederlanders verantwoordelijk voor zijn.

'Operatie Harvest' gaat echter gewoon door, getuige de oogst van afgelopen week: 18 geweergranaten, 104 handgranaten, één antipersoneelsmijn, één raket, 1.359 stuks munitie van verschillend kaliber, 6 magazijnen en 20 ontstekers. De totale score van de huidige eenheid in Bosnië, de zogenoemde rotatie SFOR-11, bedraagt sinds november vorig jaar tot nu toe: 660 stuks klein kaliber munitie, 19.857 stuks middelgroot kaliber munitie, 81 stuks groot kaliber munitie, 1.401 handgranaten, 15 grond-grond raketten, 14.108 ontstekers en
60 kilogram explosieve stof (foto's: KL-voorlichting SFOR)

SFOR: bommen en granaten