European Commission

IP/02/222

Brussel, 11 februari 2002

De Commissie keurt de verkrijging van uitsluitende zeggenschap over de Duitse graanfirma Toepfer door ADM goed

De Europese Commissie heeft, op grond van de concentratieverordening van de Europese Unie, goedkeuring verleend voor de verkrijging van uitsluitende zeggenschap over de Alfred C. Toepfer International/InTrade group (ACTI), een in Hamburg, Duitsland gevestigde handelsonderneming in graan en andere landbouwgrondstoffen, door de Amerikaanse handelsonderneming in landbouwproducten Archer Daniels Midland Co. (ADM). Er is sprake van een geringe overlapping van de activiteiten van beide ondernemingen op de handelsmarkt voor zaadolie en meel van oliehoudende zaden, maar deze geeft geen aanleiding tot mededingingsbezwaren.

ADM is een beursgenoteerde Amerikaanse onderneming die actief is op het gebied van de marketing, verwerking en distributie van landbouwgrondstoffen zoals oliehoudende zaden, maïs en tarwe. ACTI verwerkt geen landbouwgrondstoffen en -producten, maar houdt zich bezig met de internationale handels- en groothandelsactiviteiten in grondstoffen. InTrade is een houdstermaatschappij voor het beheer van de aandelen in ACTI. InTrade en ACTI staan momenteel onder gezamenlijke zeggenschap van ADM en 12 landbouwcoöperaties over de gehele wereld.

ADM en ACTI hebben overlappende activiteiten inzake de internationale handel en groothandel in ruwe zaadolie die door olieverwerkende bedrijven wordt gebruikt, en in meel van oliehoudende zaden, een belangrijke component van voedermiddelen. Maar de gezamenlijke marktaandelen blijven laag en overschrijden de 15% slechts op de markten voor de verkoop van fysieke hoeveelheden ruwe zaadolie en meel van oliehoudende zaden.

Uit het onderzoek van de Commissie is gebleken dat er een aantal belangrijke concurrenten zijn die internationaal actief zijn op deze markten en dat de voorgenomen transactie derhalve geen machtspositie in het leven zal roepen of versterken die tot gevolg heeft dat een daadwerkelijke mededinging in de Europese Economische Ruimte op significante wijze wordt belemmerd.