Gemeente Tilburg

11-2-2002
College wil meer vraaggerichte TKS
Beoordeling beleidsplan Tilburgse Kunststichting

Het college van B&W heeft het beleidsplan van de Tilburgse Kunststichting (TKS) 2001 2004 beoordeeld. In dit beleidsplan geeft de TKS aan welke koers men de komende jaren wil varen, en op welke wijze Theater De Vorst en het Centrum voor Beeldende Kunst FAXX uitvoering willen geven aan hun opdracht. De belangrijkste conclusie van het college is dat de TKS nog te veel een aanbodgerichte organisatie is.

Dit komt het duidelijkst naar voren in de plannen voor het Duvelhok. Deze zijn vooral gericht op de investeringen in het gebouw en het cursusaanbod. Er is geen visie op het vergroten van het aantal cursisten, terwijl het aantal cursisten al jaren hetzelfde is. Bovendien is het aantal cursisten voor een organisatie als Duvelhok aan de lage kant.

Vraaggerichte koers
Het college is dan ook van mening dat de TKS de komende jaren nadrukkelijk een vraaggerichte koers moet varen. Primair dient de Tilburgse Kunststichting zich de komende jaren te richten op het aantrekken van meer publiek. Hierdoor neemt de subsidieafhankelijkheid van de verschillende onderdelen van de TKS af en verbetert de financiële positie van de stichting. Zo kunnen binnen de eigen begroting meer middelen vrijgemaakt worden voor marketing en publiciteit.

Verhogen publieksbereik Kunstuitleen
De Kunstuitleen wordt omgevormd tot een instelling die zich niet alleen richt op het uitlenen van kunst, maar daarnaast diverse taken ontplooit op het gebied van cultuureducatie en cultuurparticipatie. Dit is ook landelijk gezien een goede ontwikkeling. Maar aan de andere kant dient de Kunstuitleen het publieksbereik structureel te verhogen.

Standpunt innemen over exploitatie gebouwen
In het plan ontbreekt verder een visie over hoe de Tilburgse Kunststichting in de komende jaren denkt om te gaan met het eigendom en de commerciële exploitatie van haar gebouwen. De Tilburgse Kunststichting beschouwt dit niet als een kerntaak. Desondanks legt deze taak een aanzienlijk beslag op de beschikbare middelen. Het college wil dan ook dat de TKS een duidelijk standpunt in neemt over hoe men hiermee in de toekomst wil omgaan, en dit standpunt door te vertalen in de begroting.

'Verkopen' van programmering
Uit de in 1998 uitgevoerde doorlichting van de Kunststichting kwam reeds naar voren dat de Tilburgse Kunststichting over een goed aanbod beschikte, maar dat er te weinig Tilburgers gebruik maakten van dit aanbod. Belangrijkste conclusie van deze doorlichting was dat de TKS zich de komende jaren zou moeten richten op consolidatie van de organisatie. Onder consolidatie werd hierbij verstaan het verbeteren van de kwaliteit van de interne organisatie en het zoveel mogelijk bezoekers en cursisten aantrekken voor het rijke, kwalitatief hoogwaardige bestaande aanbod van De Vorst en FAXX. Alle aandacht zou moeten uitgaan naar het 'verkopen' van de programmering van activiteiten. Met een aantrekkelijk aanbod proberen zoveel mogelijk Tilburgers binnen de muren van de Kunststichting te halen. Het college acht deze conclusie is nog steeds actueel.

Contract loopt door in 2002
Het beleidsplan is op een aantal punten nog niet volledig. De TKS is van plan het beleidsplan op een aantal punten bij te stellen. Daarnaast moet het beleidsplan nog concreet doorvertaald worden naar concrete actiepunten en hiervoor benodigde middelen. In afwachting van aanlevering van de bijstelling op het voorliggende beleidsplan en de concrete doorvertaling van dit plan heeft het college besloten om het huidige contract door te laten lopen in 2002 en in de loop van 2002 contractonderhandelingen te voeren over een nieuw meerjarencontract vanaf 2003.

Het beleidsplan van de TKS en de standpunten van het college komen op 4 maart aanstaande in de raadscommissie Onderwijs, Cultuur, Zorg en Recreatie aan de orde.