Gemeente Nieuwegein

Hogere vergoeding voor gehandicaptenvoorzieningen De gemeente Nieuwegein heeft in juli 1999 een aantal vergoedingen gewijzigd. Tegelijkertijd is afgesproken dat de gewijzigde vergoedingen jaarlijks worden verhoogd in verband met de prijscorrectie. Reeds per januari 2001 is de correctie toegepast en opnieuw worden een aantal vergoedingen voor gehandicaptenvoorzieningen verhoogd. De vergoedingen voor vervoerskosten, voor aanschaf en onderhoud van een sportrolstoel en voor de verhuiskostenvergoeding gaan dit jaar met 4,6% omhoog.

Dit percentage is gebaseerd op het zogeheten prijsindexcijfer WVG: het percentage waarmee de vergoedingen voor gehandicaptenvoorzieningen in het navolgende jaar kunnen worden verhoogd. Dit percentage wordt jaarlijks vastgesteld door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Onder bepaalde omstandigheden gelden er echter afwijkende bedragen. Mensen die wonen in een AWBZ-instelling, een verzorgingshuis, verpleeghuis of gezinsvervangend tehuis ontvangen maximaal een halve vergoeding. Er wordt vanuit gegaan dat het alledaagse leven zich voor deze mensen grotendeels in en om de instelling afspeelt, waardoor zij een geringere vervoersbehoefte hebben. Ook voor mensen die gebruik maken van een scootmobiel geldt een afwijkend bedrag. Hierbij wordt er van uit gegaan dat een deel van de vervoersbehoefte middels gebruik van deze voorziening wordt ingevuld.

In verband met de invoering van de euro waren de vergoedingen voor januari 2002 eind december al uitbetaald. De eerste uitbetaling van de verhoogde vergoeding is daarom in februari 2002. Er vindt dan ook nog een nabetaling plaats over januari 2002.

Enkele voorbeelden van de nieuwe vergoedingsbedragen: De maximale vergoeding voor gebruik van de regiotaxi, eigen auto of vervoer door derden bedraagt op jaarbasis 671,40 (fl. 1.479,57) en dus per maand 55,95 (fl. 123,30). Wanneer iemand ook gebruik maakt van een scootmobiel of elektrische rolstoel en hiermee dus een deel van zijn vervoersbehoefte kan vervullen bedraagt de maximale vergoeding 549,77 (fl. 1.211,53) per jaar en dus 45,81 (fl. 100,96) per maand.

Voor vragen over de vergoedingsbedragen en wijzigingen, kunt u contact opnemen met Bureau Voorzieningen Gehandicapten van de Gemeente Nieuwegein. Het bureau is op werkdagen bereikbaar van 8.30 tot 13.00 uur en vrijdagavond van 18.00 tot 20.00 uur op telefoonnummer 030 607 1503. Ook kunt u op genoemde tijden terecht aan het loket Maatschappelijke zaken in de Stadswinkel van het gemeentehuis.


---

Invoerdatum 11-2-2002

---

Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein