Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-2002-036
Den Haag, 11 februari 2002

Ondertekening belastingverdrag tussen Nederland en Indonesië

De Staatssecretaris van Economische Zaken van Nederland, de heer Ybema, en de Minister van Buitenlandse Zaken van Indonesië, de heer Noer Hassan Wirajuda, hebben op 29 januari 2002 te Jakarta, Indonesië, een verdrag ter vermijding van dubbele belasting en het voorkomen van het ontgaan van belasting getekend tussen Nederland en Indonesië. Dit verdrag betreft belastingen naar het inkomen. Het verdrag past in het netwerk van vergelijkbare belastingverdragen die het Koninkrijk der Nederlanden met tal van andere landen ter wereld is aangegaan.

Het verdrag dient ter vervanging van de Overeenkomst tussen Nederland en Indonesië tot het vermijden van dubbele belasting en het voorkomen van het ontgaan van belasting met betrekking tot belastingen naar het inkomen van 5 maart 1973. Zoals reeds is aangegeven in het persbericht nr. 00/155 van 7 juli 2000, is deze overeenkomst door Indonesië beëindigd met ingang van 1 januari 2001. Op 2 februari 2001 hebben Nederland en Indonesië ambtelijke overeenstemming bereikt over de bepalingen van het nieuwe belastingverdrag. Hierbij is tevens overeengekomen dat zowel Nederland als Indonesië de beëindigde overeenkomst wederzijds zullen toepassen als ware de overeenkomst niet opgezegd tot de datum van inwerkingtreding van het nieuwe belastingverdrag tussen Nederland en Indonesië. Inzake de feitelijk voortgezette toepassing van de bepalingen van de beëindigde overeenkomst is het Besluit van 10 mei 2001 uitgevaardigd (Staatsblad 2001, 222).

Zowel in Nederland als in Indonesië moet het nieuwe verdrag nog worden onderworpen aan de vereiste goedkeuringsprocedure. In Nederland zal het verdrag daartoe zo spoedig mogelijk bij de Raad van State voor advies aanhangig worden gemaakt en vervolgens ter stilzwijgende goedkeuring worden voorgelegd aan de Staten-Generaal. Indien de goedkeuringsprocedure in beide landen tijdig is afgerond, kan het nieuwe verdrag in de loop van 2002 in werking treden, zodat de bepalingen ervan met ingang van 1 januari 2003 toepassing zouden kunnen vinden.

Enkele elementen uit het nieuwe belastingverdrag volgen hierna. Het verdrag kent voor zowel deelnemingsdividenden (ongeacht het percentage van aandelenbezit) als portfoliodividenden een tarief van 10% bronheffing. Verder was in de beëindigde overeenkomst de mogelijkheid geopend om op winst uit vaste inrichtingen een bronheffing in te houden (de zogenoemde branch profit tax). Op grond van deze bepaling was de heffingsgrondslag voor de bronheffing gesteld op 90% van de winst na winstbelasting met een heffingspercentage van 10%. Op verzoek van Indonesië is in het nieuwe verdrag overeengekomen dat de grondslag wordt gesteld op het totaal van de voordelen na aftrek van inkomstenbelasting en andere belastingen naar het inkomen met een heffingspercentage van 10%. Voor interest geldt een tarief van 10% bronheffing waarbij voor een aantal categorieën een vrijstelling op de bronheffing geldt. Naast de vrijstellingen zoals genoemd in de beëindigde overeenkomst, wordt eveneens geen bronheffing geheven van interest die wordt betaald op leningen met een looptijd van langer dan twee jaren alsmede interest die wordt betaald op krediet van nijverheids- en handelsuitrusting of wetenschappelijke uitrusting. Voor royalty's geldt een bronheffingstarief van 10%.

Voor de uitvoering van bouwwerken en daarmee verband houdende toezichthoudende werkzaamheden voorziet het verdrag in een termijn van zes maanden. Het verlenen van diensten wordt aangemerkt als een vaste inrichting indien zulke werkzaamheden worden verricht gedurende een tijdvak of tijdvakken die in een tijdvak van twaalf maanden een totaal van drie maanden te boven gaan. Voorts zijn bepalingen opgenomen die voorzien in een bronstaatheffing over pensioenen, lijfrenten en socialezekerheidsuitkeringen. Tenslotte bevat het verdrag op Nederlands verzoek bepalingen voor de verdeling van hoofdkantoorkosten ("costsharing"), voor bedrijfsklare projecten ("turnkey-projecten"), voor aanmerkelijk-belangwinsten met een tienjaarstermijn en voor werkzaamheden buitengaats.

De tekst van het belastingverdrag zal binnenkort beschikbaar zijn via de Internetsite van het Ministerie van Financiën (http://www.minfin.nl).