---

Kamervragen en antwoorden
---

De verplaatsing van de School Grond Lucht Samenwerking (SGLS

11-02-2002

Onder verwijzing naar uw brief van 28 januari 2002 met kenmerk 2010205050 bied ik u hierbij aan de antwoorden op de schriftelijke vragen van het Tweede- Kamerlid Van den Doel.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

H.A.L. van HOOF

1 Wat zijn de overwegingen geweest om de SGLS van Ede naar Schaarsbergen te verplaatsen? («SGLS in Schaarsbergen» in: Defensiekrant, 17 januari jl.)

De School Grond Lucht Samenwerking (SGLS) is naar Schaarsbergen verplaatst omdat voor deze manoeuvre opleidingsschool extra infrastructuur nodig bleek, die op het kazernecomplex in Ede niet voorhanden is. In Schaarsbergen werd door de Koninklijke luchtmacht een aantal gebouwen verlaten waarvan er één geschikt is als locatie voor de SGLS. Bovendien werkt de SGLS intensief samen met diverse eenheden die in of nabij Schaarsbergen gevestigd zijn.

2 Waarom is er, in het licht van het algemeen concept bundeling eenheden, niet gekozen voor concentratie op De Peel of voor concentratie bij het Opleidings- en Trainingscentrum Manoeuvre in Amersfoort?

4 Past de SGLS niet in het concept bundeling van kennis en doctrine met betrekking tot het gezamenlijk optreden van land- en luchtmacht zoals beoogd op De Peel?

5 Is hier sprake van ongecoördineerd beleid?

De defensie-eenheden die naar De Peel verhuizen zijn gespecialiseerd in grondgebonden luchtverdediging. Dat zijn andere eenheden dan die welke zich toeleggen op het geïntegreerd optreden van de manoeuvre-eenheden van de landstrijdkrachten met de luchtmacht. Het Opleidings- en Trainingscentrum Manoeuvre (OTCMAN) is verantwoordelijk voor alle manoeuvre-opleidingen van de Koninklijke landmacht. Het OTCMAN, waarvan de SGLS deel uitmaakt, is op verschillende locaties gehuisvest.

Op de SGLS wordt personeel uit alle krijgsmachtdelen opgeleid voor de samenwerking tussen manoeuvre-eenheden van de landstrijdkrachten met de luchtmacht. De SGLS verzorgt de opleiding van Forward Air Controllers, die de steun van de luchtmacht aan de grondgebonden eenheden moeten begeleiden. Tevens verzorgt de SGLS een aantal opleidingen op het gebied van luchtmobiel optreden, zoals het instijgen en uitstijgen van helikopters, alsmede het beladen van helikopters en alle daaraan verbonden veiligheidsmaatregelen. De SGLS verzorgt ook de opleidingen voor het gezamenlijk optreden van luchtmobiele eenheden en de gevechtshelikopters. In deze vorm van samenwerking is de Luchtmobiele brigade gespecialiseerd.

De eenheden waarmee de SGLS het meest intensief samenwerkt (de Luchtmobiele brigade en het schoolbataljon Luchtmobiel) zijn gelegerd in Schaarsbergen. Het levert aanmerkelijke organisatorische en logistieke voordelen op om de SGLS in de directe nabijheid van de Luchtmobiele brigade te situeren. Daarnaast gebruikt de SGLS het zeer nabij gesitueerde Militair Luchtvaartterrein Deelen voor opleidingen waarbij vliegbewegingen met helikopters nodig zijn. De oefeningen hebben op dit luchtvaartterrein plaats, zodat de vliegveiligheid van operationele vliegvelden van de luchtmacht niet nadelig wordt beïnvloed. Het geografisch samenbrengen van alle elementen van de opleiding en de oefening van de luchtmobiele eenheden is een gecoördineerde beleidsbeslissing geweest.

3 Wat zouden de kosten zijn als de SGLS zou worden ondergebracht in Amersfoort of De Peel?

De kosten om de SGLS onder te brengen in Amersfoort of De Peel liggen beduidend hoger dan het situeren van de school in Schaarsbergen. Deze meerkosten worden veroorzaakt doordat in Amersfoort of De Peel nieuwbouw noodzakelijk zou zijn. De kosten hiervoor zouden hiervoor ongeveer 4,5 miljoen euro hebben bedragen. In Schaarsbergen kan bestaande infrastructuur gebruikt worden, die voor ongeveer 1,8 miljoen euro is aangepast.

Nieuws Ministerie van Defensie