Ingezonden persbericht


Amsterdam, 11 februari 2002

Oudezijds 100 krijgt dit jaar voor het laatst subsidie als het voorstel van de Dienst Welzijn Amsterdam wordt aangenomen. Het voorstel om Oudezijds 100 nog slechts één jaar subsidie te verlenen komt donderdag 14 februari aan de orde in de commissie Zorg. Daarmee dreigt een unieke vorm van hulpverlening uit de Amsterdamse binnenstad te verdwijnen.

Oudezijds 100 is een betrekkelijk kleine organisatie die zich midden op de walletjes bezig houdt met diverse vormen van maatschappelijke hulpverlening. Er wordt maatschappelijke opvang geboden, er is algemeen maatschappelijk werk en inloop, een project voor begeleid wonen en het medische werk van Kruispost onder onverzekerden vormt onderdeel van de organisatie.

In het voorstel van de Dienst Welzijn wordt volledig voorbij gegaan aan de sterke punten van Oudezijds 100. Het biedt kleinschalig opvang, specifiek voor gezinnen en anderen die elders moeizaam terecht kunnen en aan mensen die om welke reden dan ook een drugsvrije omgeving zoeken. Verder is de aanpak van Oudezijds 100 niet beperkt tot een soort van hulpverlening maar breidt zich uit naar maatschappelijk en medisch werk. Ook deze zijn in gevaar door dit voorstel.

De motivatie van de Dienst Welzijn is dat er geen mogelijkheid is tot drugsgebruik binnen Oudezijds 100. Er is echter ruimschoots behoefte aan drugsvrije opvang. Verder wordt aangevoerd dat er in de zomer geen crisisopnames mogelijk zijn. Dit is de eerste keer dat wij dit argument horen en door meteen de subsidie te willen stoppen hebben wij geen enkele mogelijkheid dit aan te passen. Het subsidiëren van maatschappelijke opvang en maatschappelijk werk uit één pot ten slotte is op initiatief van de gemeente tot stand gekomen. Het is niet billijk dit als argument voor stopzetten van de subsidie te gebruiken.

Oudezijds 100 is al sinds 1955 aanwezig in de oude binnenstad van Amsterdam. De mogelijkheden die subsidie van de gemeente Amsterdam geeft waarborgt al tientallen jaren de profesionele kwaliteit van de organisatie. Doordat vele vrijwilligers en medewerkers van de organisatie in de buurt wonen is er een uniek contact met de omgeving. Dit alles dreigt verloren te gaan.



Ingezonden persbericht