Ingezonden persbericht


PERSBERICHT 08-02-2002

Uitgeverij Playboy sommeert InterIP Networks tot sluiting website.

InterIP Networks, opgericht in november 1999, en sindsdien gespecialiseerd in het verlenen van internetdiensten aan zowel bedrijven als particulieren, is op 8 februari mede aansprakelijk gesteld voor de content van de website www.mokkels.nl. Via hyperlinks worden op deze website foto s van bekende Nederlandse modellen getoond. Diverse keren heeft de uitgever van de Nederlandse Playboy, Sanoma Uitgevers B.V., de webmaster van de website gesommeerd de hyperlinks te verwijderen. Omdat de hyperlinks nog steeds actief zijn sommeert Sanoma nu InterIP Networks de website per direct te sluiten.

InterIP Networks, formeel eigenaar van de domeinnaam, heeft deze domeinnaam sinds oktober 2000 geregistreerd en verhuurd aan de huidige webmaster. Omdat InterIP Networks juridisch gezien de eigenaar is van de domeinnaam kan InterIP Networks aansprakelijk gesteld worden voor de inhoud van deze website. Als eigenaar van de domeinnaam, maar niet de website, heeft InterIP Networks geen belang bij een eventuele rechtsgang met betrekking tot de inhoud van de website. Daarom heeft InterIP Networks besloten om onder voorbehoud, en in goed overleg met de webmaster, haar medewerking te verlenen aan Sanoma.

InterIP Networks benadrukt dat zij geen stelling neemt in deze zaak. Omdat het juridisch gezien onduidelijk is of het wel of niet is toegestaan om hyperlinks te plaatsen van auteursrechtelijk beschermd materiaal, heeft InterIP Networks besloten het niet te laten komen tot een rechtszaak waarbij zij, als eigenaar van de domeinnaam, ook aansprakelijk gesteld kan worden voor de content van de website.

Voordat InterIP Networks overging tot sluiting van de website heeft InterIP Networks eerst contact gehad met de webmaster. In goed overleg is afgesproken dat de webmaster tot dinsdag 12 februari de tijd krijgt om zijn website aan te passen aan de gestelde eisen van Sanoma. Indien na deze datum de website niet voldoet aan de gestelde eisen zal InterIP Networks overgaan tot (tijdelijke) afsluiting van de domeinnaam.

Omdat domeinnamen volgens de huidige reglementen van de Stichting Internet Domeinnaamregsitratie Nederland (SIDN, www.sidn.nl) niet door particulieren geregistreerd kunnen worden is het voor particulieren in Nederland alleen mogelijk om een .NL domeinnaam te registreren door middel van een aparte constructie. InterIP Networks registreert de domeinnaam op haar eigen naam en verhuurt deze aan haar particuliere klanten. Hierdoor is InterIP Networks formeel gezien de houder van de domeinnaam en verantwoordelijk voor de inhoud van de website. InterIP Networks is overigens niet de enige provider die deze constructie toepast.

Met de sommatie van Sanoma is het de eerste keer dat InterIP Networks aansprakelijk gesteld wordt voor de inhoud van een verhuurde domeinnaam. InterIP Networks zal nu en in de toekomst altijd het belang van de huurder laten meewegen in haar afweging. In het geval van duidelijke jurisprudentie zal InterIP Networks zelfs de gang naar de rechtszaal niet schuwen om voor het belang van haar cliënten op te komen.

Voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u terecht bij Dhr. R. Wubben of Dhr. M. Kalkan

InterIP Networks
Betsy Perkstraat 16
2524 XT DEN HAAG
tel: 070-3359830
fax: 070-3359833
e-mail: info@interip.nl