Rijksuniversiteit Groningen

29 jan 2002

Uit Persinformatie

Nummer 16 29 januari 2002

Periode 7 t/m 13 februari 2002

L.E.J. Brouwer, grondlegger intuïtionisme

De filosoof en wiskundige L.E.J. (Bertus) Brouwer (1881 - 1966) was een van Nederlands grootste geleerden. Zijn invloed in de wiskunde geldt vooral de topologie en zijn ideeën over de grondslagen van de wiskunde. Brouwers grondslagenprogramma, het intuïtionisme, leidde tot een revolutie in de wiskunde. Hij stelde zich tegenover Aristoteles, wiens principe van de uitgesloten derde hij verwierp. Wiskunde, verkondigde Brouwer, vindt plaats in de geest, en niet op papier. De gangbare wiskunde had volgens Brouwer veel weg van een waardeloos gebouw van woorden dat nergens mee correspondeerde. Met deze opvattingen maakte Brouwer zich bij vele wiskundigen verre van geliefd.

Brouwer hield zich ook bezig met de filosofie, de significa (taalfilosofie) en de politiek (zowel op internationaal als op gemeente niveau). Voor een wiskundige leidde hij een ongewoon enerverend leven, vol triomfen, conflicten, inzinkingen en verliefdheden. Hij was vol tegenstrijdigheden: een mediterende mysticus, een strijdbare internationalist - met ijzeren argumentaties en explosieve emoties, maar hij sloeg benoemingen in Leiden, Berlijn en Göttingen af om trouw te blijven aan Blaricum en de apotheek van zijn vrouw. Brouwer had een uitzonderlijke uitstraling, wie eenmaal onder zijn betovering kwam, was een levenslange bewonderaar.

De spreker, prof.dr. Dirk van Dalen, is hoogleraar logica, filosofie en de grondslagen van de wiskunde van de Universiteit Utrecht. Hij bezorgde de briefwisseling tussen Brouwer en de schrijver Adama van Scheltema (Droeve snaar, vriend van mij) en schreef L.E.J. Brouwer (1881-1966), een biografie. Het heldere licht van de wiskunde.

Datum en tijd

maandag 11 februari 2002, 16.30-17.30 uur

Spreker

prof.dr. Dirk van Dalen

Titel

L.E.J. Brouwer

Serie

Everything you always wanted to know about...

Plaats

zaal 0022, gebouw Scheikunde/Natuurkunde, Nijenborgh 4, Zernikecomplex, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel (050)363 55 94, www.rug.nl/studium