Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

7 februari 2002

Nummer

Minister Herfkens bezoekt DR Congo, Uganda, Burundi en Rwanda

Van 11 februari tot 15 februari a.s. brengt minister Herfkens voor ontwikkelingssamenwerking, samen met haar Engelse collega minister Clare Short en Noorse collega minister Hilde Johnson, een bezoek aan de Grote Meren-regio. Tijdens de reis zullen besprekingen worden gevoerd met president Kabila van DR Congo, leider van de RCD-Goma Adolphe Onusumba, president Kagame van Rwanda, president Museveni van Uganda en de vice-president Ndayizeye van Burundi.

De reis is erop gericht de middelen te bieden die nodig zijn om het vredesproces in de Grote-Meren regio verder op weg te helpen en de langere termijn ontwikkelingsperspectieven voor de regio te bespreken. Andere punten op de agenda zijn de voortgang van de Inter-Congolese dialoog en het op te richten Wereldbank Trust Fund voor de Grote Meren gericht op ontwapening, demobilisatie en reintegratie van soldaten.

Verder zijn er gesprekken voorzien met vertegenwoordigers van NGO's en de VN-missie in DR Congo (MONUC).

De reis van de minister zal vooraf worden gegaan door een kort bezoek aan Accra, Ghana, waar zij een keynote speech zal uitspreken tijdens een door UNDP georganiseerde conferentie over capaciteitsversterking in Afrika.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, directie Voorlichting en Communicatie, Yvonne van Hees of Didier Seroo via nummer 070-348 6576 of Lucille Merks op het mobiele nummer

06 531 044 08 in Afrika.

===