Korps: Brabant-Noord, plaats: Boxtel 11-02-2002 Politie lost overvallen en inbraken op

Met de aanhouding van vier mannen, denkt de politie een groot aantal overvallen en berovingen, inbraken en diefstallen van benzine en kentekenplaten te hebben opgelost.

De mannen, variërende in de leeftijd van 19 tot 22 jaar en afkomstig uit Eindhoven, Cuijk en Nuenen konden, aan de hand van aangetroffen sporen bij een overval op woning aan de Halderheiweg in Boxtel en het rechercheonderzoek, op 2 en 5 februari worden aangehouden. Op 5 januari werd een overval gepleegd door een drietal mannen op een woning aan de Halderheiweg in Boxtel. Bij die overval werden de bewoners door de overvallers mishandeld en bedreigd met een vuurwapen. Toen de overvallers de woning verlieten, lieten ze de bewoners geboeid achter.

Overvallen en berovingen

Uit het onderzoek is gebleken dat de mannen zich aan minstens 10 overvallen en berovingen hebben schuldig gemaakt. Ze opereerden daarbij in wisselende samenstelling. Zo wordt door de verdachten gesproken over een tweetal berovingen in het winkelcentrum Woensel in Eindhoven. In beide gevallen stond iemand te pinnen, na door een van de mannen met een vuurwapen te zijn bedreigd werden ze gedwongen geld af te geven. Ook in Helmond, en elders in Eindhoven werden op deze manier mensen van hun geld beroofd. Verder is uit het onderzoek gebleken, dat ze zich ook aan andere overvallen op winkels en juwelierszaken in de omgeving van Eindhoven hebben schuldig gemaakt. Ook hebben ze begin 2001 geprobeerd een echtpaar dat juist in een auto wilde stappen te overvallen. Het echtpaar wist echter te ontkomen. In november 2001 werd door enkele van de mannen een overval gepleegd op een Lederwinkel in Charleroi in België. Eerder dat jaar hadden ze ook al een juwelierszaak in België overvallen. Veel van de overvallen en berovingen gingen gepaard met veel fysiek geweld en bedreiging met een vuurwapen. Ook werden slachtoffers seksueel geïntimideerd.

Inbraken en diefstallen

Uit het onderzoek blijkt dat de mannen zich schuldig gemaakt hebben aan een 15-tal inbraken in bedrijven, woningen en auto`s. Vaak bestond de buit daarbij uit bankpasjes, computers en geluidsapparatuur. Ook blijken ze zich een 30-tal keer schuldig te hebben gemaakt aan diefstal van benzine bij tankstations. Vaak was de auto dan voorzien van kentekenplaten, die kort daarvoor waren gestolen, om zo herkenning te bemoeilijken.

Onderzoek

Bij zoekingen, onder leiding van de rechter-commissaris, in de woningen van de verdachten, werden verschillende spullen aangetroffen afkomstig van overvallen en inbraken. Een zevenkoppig team, bestaande uit politiemensen van de recherche van het district Aa & Dommel, het team Boxtel en rechercheurs van de politie van de regio Zuid Oost Brabant onderzoekt de feiten. Niet uitgesloten wordt dat er nog meer verdachten zullen worden aangehouden. Onderzocht wordt of ze bij meer berovingen, overvallen en andere strafbare feiten betrokken zijn. Alle verdachten zijn inmiddels voor de rechtbank geleid, die hun gevangenhouding heeft bevolen.