ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV stelt voorwaarden bij WAO-voorstel

ABVAKABO FNV legt het SER-voorstel over de WAO onder voorbehoud positief voor aan de leden. Het bondsbestuur heeft een aantal randvoorwaarden geformuleerd waaraan in voldoende mate voldaan moet worden wil de bond instemmen met de voorstellen voor een nieuw WAO-stelsel. De komende weken gaat de bond zijn achterban raadplegen. Op 26 februari zal de bondsraad van ABVAKABO een definitief standpunt innemen.

Volgens de bond heeft het voorstel zowel positieve als negatieve consequenties. Vergeleken met de voorstellen van de commissie Donner zijn er duidelijk positieve ontwikkelingen. Ook is een aantal belangrijke elementen overgenomen uit de voorstellen van de vakcentrales. ABVAKABO FNV constateert echter wel dat het compromis ook een aantal negatieve elementen bevat. Als negatieve elementen kunnen worden aangemerkt: het schrappen van de bovenwettelijke aanvullingen in het tweede ziektejaar, de aanscherping van de keuringspraktijk, de tweedeling en de positie van gedeeltelijk arbeidsongeschikten ten gevolge van de private verzekering en de bescherming van de positie van werknemers met een geringe mate van arbeidsongeschiktheid (0-35%).

Bovenwettelijke aanvulling
Eén van de negatieve aspecten is het beperken van de bovenwettelijke aanvullingen in het tweede ziektejaar. Niet alleen treedt dat in de onderhandelingsvrijheid van CAO-partijen, het heeft ook negatieve inkomenseffecten. Op dit moment zijn er namelijk al afspraken gemaakt in CAO's over bovenwettelijke aanvullingen (tot 100%). ABVAKABO wil dat het mogelijk moet zijn om afspraken te maken dan wel te handhaven om voor mensen die langdurig afhankelijk zijn van de sociale zekerheid aanvullende regelingen af te spreken.

Preventie en reïntegratie
De bond vindt dat 'prikkels' voor de werknemer gepaard moeten gaan met prikkels voor de werkgever. Daarbij horen goede afspraken over preventie en reïntegratie, zodat werknemer en werkgever zich gezamenlijk moeten inspannen om verzuim en arbeidsongeschiktheid te voorkomen en passende reïntegratie aan te bieden. Deze afspraken moeten volgens ABVAKABO onderdeel uitmaken van het STAR-traject, of anderszins in verband staan met het SER-voorstel, waardoor de afspraken ook voor werkgevers niet vrijblijvend zijn.

Versterken positie
De positie van de groep volledig en tijdelijk arbeidsongeschikten moet worden versterkt, omdat de mensen die na verloop van tijd herstellen maar geen arbeidsrelatie meer hebben een minder sterke positie op de arbeidsmarkt hebben. Wanneer mensen vanwege tijdelijke en volledige arbeidsongeschiktheid geen arbeidsrelatie meer hebben, en daardoor aangewezen zijn op WW en vervolguitkering, moet deze groep 'herkenbaar zijn' aanspraak te kunnen maken op extra ondersteuning bij reïntegratie. Mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn moeten uiteraard worden vrijgesteld van sollicitatieplicht. Werknemers die voor minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn verklaard moeten voldoende beschermd worden zodat er voor deze groep daadwerkelijk in de huidige arbeidsorganisatie een oplossing wordt gevonden.

Publieke dienstverlening
ABVAKABO FNV is, als bond voor de publieke dienstverlening, geen voorstander van de privatisering van de verzekering voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Ook vanwege de onafhankelijkheid zou het vaststellen van de mate van arbeidsongeschiktheid een publieke taak moeten zijn. Dit sluit tevens aan bij het beleid om in de komende tijd als gevolg van SUWI de uitvoering van de sociale zekerheid onder te brengen bij het publieke UWV.

Meer informatie
Natascha van 't Hooft, voorlichter, tel. 079 353 6380 of tel. 06 20432 353

11 feb 02 09:24