Korps: Friesland, plaats: Friesland 11-02-2002
Politieberichten van 10/2 !3.00 uur) t/m 11/2 (07.00 uur)

Wergea: vernieling ruit
Zondag tussen 03.45 en 05.15 uur werd een ruit vernield van een winkel aan de Greate Buorren. De ruit bleek te zijn vernield door middel van een sinasappelkanon. (Buis afgedicht met een sinasappel, waarin haarlak wordt gespoten, die vervolgens wordt aangestoken). Ook bij de kerk in Reduzum bleek op dezelfde manier een ruit te zijn vernield. De benadeelden deden aangifte. Uit het onderzoek kwam een 21-jarige inwoner van Wergea als verdachte naar voren. Deze jongeman gehoord en hij bekende de vernielingen. In zijn auto werd het sinasappelkanon aangetroffen. Dit werd in beslag genomen. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Sneek: brand woning
Zondag omstreeks 14.20 uur brak brand uit in een in aanbouwzijnde houten nieuwbouwwoning aan de Schoenlapper. De brand ontstond op de bovenverdieping aan de voorzijde van de woning nabij het raam. Door getuigen waren vlak voor de brand twee jongens, leeftijd 12/13 jaar gezien, die bij de desbetreffende woning wegliepen. In de woning was nog geen elektriciteit of gas aangesloten. De brand is vermoedelijk aangestoken. Door de brandweer is het vuur geblust. Volgens de brandweer moet de woning, die over een maand opgeleverd zou worden, als verloren worden beschouwd. De woning werd gebouwd door een bedrijf uit Leeuwarden. De hoogte van het schadebedrag is niet bekend. De technische recherche stelt een onderzoek in.

Leeuwarden: diefstal uit autos
Zondag tussen 14.30 en 15.00 uur werd door een standhouder van het FEC aan de Harlingertrekweg gezien dat een jongeman zat te morrelen aan de portieren van de op het parkeerterrein staande autos. De jongeman, een 22-jarige inwoner van Leeuwarden, had verschillende portieren opengebroken. De standhouder, een 25-jarige inwoner van Sint Jacobiparochie, heeft samen met een getuige, een 20-jarige inwoner van Boelenslaan, hierop de verdachte aangehouden. De verdachte had uit één van de autos een paar euros weggenomen. De benadeelden zijn ingelicht. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Hij is ingesloten.

Breezanddijk: snelheid
Zondag omstreeks 11.55 uur werd op de Rijksweg A7 (Afsluitdijk) een bestuurster van een personenauto bekeurd ter zake het overschrijden van de maximumsnelheid. De bestuurster, een 24-jarige inwoonster van Leeuwarden, reed met een snelheid van 183 kilometer per uur, terwijl aldaar 120 is toegestaan. Het rijbewijs van de vrouw werd ingevorderd.

Zondag omstreeks 15.20 uur werd wederom op de Rijksweg A7 (Afsluitdijk) een bestuurder van een personenauto bekeurd ter zake overschrijding van de maximumsnelheid. Deze bestuurder, een 42-jarige inwoner van Pingjum reed met een snelheid van 170 kilometer per uur. Ook zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Franeker: snelheid
Zondag omstreeks 18.25 uur werd op de Rijksweg A31 een bestuurder van een personenauto bekeurd ter zake het overschrijden van de maximumsnelheid. De bestuurder, een 35-jarige inwoner van Grou, reed met een snelheid van 176 kilometer per uur, terwijl 120 was toegestaan. Het rijbewijs van de man werd ingevorderd.

Harkema: aanrijding met drank
Zondag omstreeks 19.10 uur vond op de Reitsmastrjitte een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto reed een informatiepaal omver. De bestuurder, een 29-jarige inwoner van Gerkesklooster, reed na de aanrijding door en werd op de Koetsekralen in zijn auto aangetroffen. De bestuurder bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 950 ug/l. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg en rijverbod voor 12 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Heerenveen: inbraak
Van zaterdag op zondag werd ingebroken in een bedrijf aan de Venus. Het toegangshek was opengebroken. Via vernieling van een ruit in een roldeur kwam men in de werkplaats. Een in het kantoor staande kluis werd opengebroken. Uit de kluis werden een aantal kentekenbewijzen en geld weggenomen. Een medewerker van het bedrijf, een 50-jarige inwoner van Nieuwehorne, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: brandje
Zondag omstreeks 17.30 uur werd brand gemeld in een leegstaand monumentaal pand aan de Wissedwinger nabij de Noorderbrug. De brandweer was reeds ter plaats en had het vuur reeds geblust. Het bleek te gaan om een klein brandje, dat op de zolder was ontstaan. De brand was vermoedelijk aangestoken. In het pand was niemand aanwezig. De schade bleef beperkt. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Leeuwarden: inbreker aangehouden
Zondag tussen 14.45 en 18.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Schapestraat. De achterdeur van de woning werd opengebroken. Uit de woning werden een videorecorder, een dvd-speler, een tuner en cds weggenomen. De bewoner, een 39-jarige man, deed hiervan aangifte. Toen de bewoner thuis kwam, zag hij uit de steeg naast zijn woning een bromfietser wegrijden. De bewoner had de bromfietser eerder die dag ook al gezien. De bewoner ging vervolgens op onderzoek uit en trof de desbetreffende brommer, zonder bestuurder aan op de Groningerstraatweg. Daarop werd de politie gewaarschuwd. De eigenaar van de bromfiets, een 16-jarige inwoner van Stiens, werd vervolgens opgespoord en aangehouden. De gestolen video werd bij de verdachte aangetroffen. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Langedijke: aanrijding met gewonde
Zondag omstreeks 21.20 uur vond op de Iegepoeldijk een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto kwam vanaf de Stokdijk en wilde linksaf de Iegepoeldijk oprijden. De bestuurder, een 19-jarige inwoner van Smilde, had linksvoor een zogenaamde thuisbrenger gemonteerd. Toen hij voor de bocht afremde, werd zijn auto onbestuurbaar. Hij gleed rechtdoor en kwam op de kop in de sloot naast de weg terecht. Zijn vriendin, een 15-jarige inwoonster van Langedijke, die naast hem in de auto zat, kreeg een hoofdwond, terwijl hijzelf vermoedelijk een gebroken been opliep. Beiden konden op eigen kracht uit de auto komen. De bestuurder werd naar het ziekenhuis in Assen gebracht, terwijl zijn vriendin werd overgebracht naar het ziekenhuis in Drachten. Van de bestuurder werd een bloedproef afgenomen. De uitslag hiervan is nog niet bekend.

Drachten: poging brandstichting
Zondag omstreeks 22.30 uur werd een 52-jarige inwoonster van Drachten aangehouden. De verdachte trachtte door middel van een doek, die was gedrenkt in een vloeibare brandbare stof, brand te stichten in een woning aan de Singel. De vrouw had de doek in de brievenbus gestopt en wilde deze aansteken toen zij werd betrapt door een getuige. De bewoners van de woning waren op dat moment niet thuis. De verdachte, die in psychische nood verkeerde, werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Leeuwarden: onder invloed
Maandag omstreeks 00.30 uur werd op de Lange Markstraat een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 25-jarige inwoner van Beetgumermolen, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 405 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 3 uren.

Surhuizum: onder invloed
Maandag omstreeks 01.40 uur werd op It Sud een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 22-jarige inwoner van Surhuizum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de verdachte 945 ug/l. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 12 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
Van zaterdag op zondag werd ingebroken in een bedrijf aan de Jupiterweg. Het slot in de achterdeur werd opengebroken. Tevens werd de deur van het magazijn vernield. In het kantoor werden een kast en kluis opengebroken. Op dit moment is nog niet bekend of er iets is weggenomen. Een medewerker van het bedrijf, een 31-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: wildplassen/valse naam
Zondag omstreeks 00.10 uur werd een 26-jarige inwoner van Leeuwarden bekeurd ter zake wildplassen. De verdachte deed zijn natuurlijke behoefte tegen de muur van het stadskantoor aan het Oldehoofsterkerkhof. Toen hij hiervoor een bekeuring kreeg, gaf hij een valse naam op. Ook voor deze overtreding kreeg de verdachte een bekeuring.

Buitenpost: mishandeling
Zondag omstreeks 20.40 uur vond op de Zegge een mishandeling plaats. Tussen een 35-jarige inwoner van Burgum en een 33-jarige inwoner van Buitenpost vond een vechtpartij plaats, waaraan ook een 53-jarige inwoner van Leeuwarden deelnam. Over en weer vielen er klappen. De Burgummer liep hierbij een bloedende hoofdwond op en werd met de ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden voor behandeling. De ruzie was ontstaan over een koelkast, die door de Burgummer had verkocht aan de inwoner uit Buitenpost. Deze koelkast zou niet naar behoren werken. De inwoner van Buitenpost werd overgebracht naar het bureau en als verdachte gehoord. Na het opmaken van en proces-verbaal werd de verdachte weer heengezonden.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272