Electronic Highway Platform Nederland

Bron: Automatisering Gids

Nuon ziet toekomst voor internet via stroomnet

Den Haag, 11.55 uur - Het experiment van energiebedrijf Nuon met de levering van internet via het stopcontact, verloopt succesvol. Het transport van gegevens via deze weg werkt op dit moment ongeveer even snel als kabelinternet of een ADSL-aansluiting, maar zal aanzienlijk goedkoper zijn. Dat heeft projectleider J. Bron van Nuon woensdagmorgen tegenover het ANP bevestigd. Bron verwacht dat de snelheid nog behoorlijk omhoog kan.

Aan het zogenoemde project Digistroom doen sinds september 180 huishoudens in de Arnhemse wijk Rijkerswoerd mee. Het bedrijf beslist naar verwachting begin april of Digistroom in het hele werkgebied van Nuon wordt ingevoerd.

Nuon plaatst voor Digistroom een apparaat in de meterkast. Vervolgens kunnen gebruikers via een modem op elke plek in huis via het stopcontact op internet. Er zijn verder geen telefoonlijnen, kabels of aparte kastjes nodig, wat volgens Bron door alle proefpersonen als een groot voordeel is aangemerkt. Het transport van de data verloopt door de stroomleidingen. Bij een nabijgelegen transformatorhuisje worden de datagegevens gesplitst en verzonden naar de provider.

Het noodzakelijke modem kost nu nog rond de 500 euro, maar Bron verwacht dat die prijs flink zal zakken als Nuon besluit door te gaan met het project. Het bedrijf wil Digistroom 20 tot 30 procent goedkoper dan ADSL aanbieden. NUON neemt begin april een besluit.

Het werkgebied van Nuon beslaat ongeveer 40 procent van heel Nederland. Digistroom zou beschikbaar komen in Noord- en Zuid-Holland, Gelderland, Flevoland en Friesland. Omdat voor internet via het stopcontact geen doorgetrokken kabels nodig zijn, is de mogelijkheid extra aantrekkelijk voor mensen die in het buitengebied wonen. Die kunnen namelijk geen kabel of ADSL gebruiken, omdat de daarvoor noodzakelijke voorzieningen te onvoordelig zijn voor de aanbieders.