Persbericht

Eindhoven, 12 februari 2002

KENNISWIJK GAAT OPBOUWFASE IN MET OPRICHTING KENNISWIJK BV

Per 8 februari is de omvorming van Stichting Kenniswijk.nl naar Kenniswijk BV een feit. Dit maken Kenniswijk Regio Eindhoven en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat vandaag bekend. Met de oprichting van de BV gaat de opbouwfase van het project Kenniswijk van start.

In de BV participeren enkele tientallen publieke en private aandeelhouders. De voorbereidende werkzaamheden van het Projectbureau Kenniswijk Regio Eindhoven gaan over in de nieuwe BV. Voor de oprichting van de BV is de procedure uit de Comptabiliteitswet gevolgd.

Kenniswijk BV zal zich dit jaar vooral concentreren op de ontwikkeling van nieuwe elektronische diensten voor de bewoners van Kenniswijk. Daarbij wordt gebruik gemaakt van diverse subsidieregelingen die marktpartijen stimuleren om nieuwe diensten te ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor de aanleg van een breedbandinfrastructuur.

Directeur Henk Koning: "Kenniswijk is een fantastisch nationaal initiatief. Met de oprichting van de BV met een eigen marktgerichte organisatie en de steun van een groot aantal toonaangevende partners is een goede start van de opbouwfase verzekerd. Door de ontwikkeling van nieuwe informatie-, communicatie- en multimedia-diensten voor de bewoners van Kenniswijk moet de consumentenmarkt van de toekomst hier werkelijkheid worden. Deze ambitie wordt verder ondersteund door diverse subsidieregelingen. Uiteindelijk zal het succes niet alleen van belang zijn voor de regio Eindhoven maar voor heel Nederland."

Partners
De volgende publieke en private organisaties zijn de aandeelhouders van de Kenniswijk BV:
· Alcatel Telecom Nederland BV

· Arcadis Nederland BV

· Arthur Andersen Venture Services BV

· Amstelland Ontwikkeling Wonen BV

· Crescendo Business Performance BV

· DHV Bouw + Industrie BV

· Ex'ovision BV

· Gemeente Eindhoven

· Gemeente Helmond

· Grontmij Advies & Techniek BV

· Koninklijke KPN NV

· Koninklijke PTT Post BV

· Draka Comteq/NKF Kabel BV

· NV Casema

· Infraconcepts Netherlands NV

· Kennisproject Heijmans/Stam+De Koning

· Philips Electronics Nederland BV

· Rabobank

· Samenwerkingsverband Regio Eindhoven

· Shell Nederland BV

· Simac Techniek BV

· Staat der Nederlanden (7 ministeries: Verkeer & Waterstaat (V&W), Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM), Economische Zaken (EZ), Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OC&W), Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW)
· Stichting Fontys

· Stichting Regionaal Opleidingen Centrum Eindhoven
· Technische Universiteit Eindhoven (TUE)

· Vermeer Infrastructuur BV

· Wegener Nederland BV

Bestuur Kenniswijk BV
Directeur Kenniswijk BV

Henk Koning is sinds oktober 2001 directeur van de Kenniswijk BV i.o .Henk Koning heeft Electrotechniek gestudeerd aan de TU Eindhoven. Sinds 1988 was hij achtereenvolgens algemeen directeur van KPN Telematica Systemen en Diensten, Unisource Business Networks en tot 2001 van UPC Nederland, het grootse kabeldienstenbedrijf in Nederland. Via de kabel werden naast TV diensten ook video-, internet- en telefoniediensten geleverd. Hij heeft circa 30 jaar ervaring op het gebied van ICT diensten en infrastructuren.

Raad van Commissarissen

De Raad van Commissarissen wordt gevormd door mevrouw Monique van Dusseldorp (directeur communicatieadviesbureau Van Dusseldorp & partners), de heer Ben Goossens (oud-partner Ernst & Young), de heer Patrick Morley (CEO BwirelezZ) en de heer Henk de Wilt (voorzitter College van Bestuur TUE).

Terugblik
In de zomer van 2000 is Regio Eindhoven door Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, Monique de Vries, aangewezen als kandidaat-locatie voor de Kenniswijk. In juli 2001 is de regio Eindhoven officieel tot Kenniswijk-proefgebied benoemd en heeft het Kabinet besloten om het project de komende vijf jaar te subsidiëren met maximaal 45,4 miljoen Euro. Flankerend is Stedenlink opgericht, een lerend netwerk van Kennissteden met als doel kennisuitwisseling rondom thema's in de markt te realiseren.

Over Kenniswijk
Kenniswijk is het experiment in de regio Eindhoven waar de komende jaren een groot aantal bewoners gebruik gaat maken van nieuwe elektronische diensten die worden aangeboden over een zeer snelle breedbandverbinding. In Kenniswijk werken bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties samen om een consumentenmarkt van de toekomst te realiseren. Daarnaast zal onderzoek worden verricht naar de sociale en economische effecten van ICT. Kenniswijk is een initiatief van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. De uitvoering is in handen van Kenniswijk BV, waar publieke en private partijen aandeelhouder zijn.

Kijk voor meer informatie over Kenniswijk op www.kenniswijk.nl


- EINDE BERICHT -

Achtergrondinformatie (