European Commission

IP/02/234

Brussel, 12 februari 2002

Interreg-programma voor de Noordzeeregio: de Europese Unie draagt 129,2 miljoen euro bij voor transnationale samenwerking tussen België, Denemarken, Duitsland, Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk in het kader van een programma waarbij ook Noorwegen is betrokken

Michel Barnier, de Commissaris voor het regionale beleid, heeft meegedeeld dat de Europese Commissie haar goedkeuring heeft gehecht aan een grensoverschrijdend programma voor de Noordzeeregio dat wordt gesubsidieerd via het communautaire initiatief INTERREG III(1) . Dit programma omvat regio's in België, Denemarken, Duitsland, Nederland, Zweden, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen en loopt tot en met 2006. Het spitst zich toe op aspecten van de ruimtelijke ordening in de gebieden rond de Noordzee en er worden overheden, delen van de privésector en sociaal-culturele, economische en milieuactoren bij betrokken. De Europese Unie zal 129,2 miljoen bijdragen. Ook uit nationale en regionale begrotingen wordt 129,2 miljoen beschikbaar gesteld. De Noorse autoriteiten zullen aanvullende financiële middelen verschaffen, die worden geraamd op 20 miljoen.

Toen Michel Barnier het besluit bekendmaakte, heeft hij het volgende verklaard: "De Commissie verwacht dat dit programma een belangrijke bijdrage zal leveren aan de verdere ontwikkeling van grensoverschrijdende samenwerking in de Noordzeeregio. Ik vind het zeer positief dat de betrokken gebieden, die hun animo voor transnationale samenwerking reeds hebben bewezen bij het vorige initiatief INTERREG IIC, hebben besloten om hun samenwerking in het kader van het nieuwe programma nog te intensiveren. Het programma, waaraan zes lidstaten en ook Noorwegen deelnemen, laat zien welke mogelijkheden voor samenwerking INTERREG biedt. Het programma zal zorgen voor een meerwaarde uit het oogpunt van de economische, maatschappelijke en culturele integratie van de betrokken regio en haar burgers.".

Dit transnationale programma voor de Noordzeeregio legt de grondslag voor samenwerking op het gebied van ruimtelijke ontwikkeling in deze regio in de periode 2000-2006. Het moet een harmonische en evenwichtige duurzame ontwikkeling van het Europese grondgebied helpen bevorderen.

Het programmagebied beslaat 600.038 km² rond de Noordzee en telt 62,2 miljoen inwoners. Bij het programma wordt voortgebouwd op een aantal jaren van succesvolle samenwerking in het kader van het INTERREG IIC-programma. Het huidige programma vormt grotendeels een voortzetting van dat programma uit de periode 1997-1999. Er is rekening gehouden met de resultaten van de samenwerking in die periode en ook zijn nieuwe elementen geïntroduceerd om het programma aan te passen aan de veranderende omstandigheden bij de ruimtelijke ontwikkeling in de Noordzeeregio.

De prioriteiten van het programma zijn gebaseerd op een analyse van de sterke en zwakke punten van de regio. De deelnemende landen hebben vier actieprioriteiten aangewezen om de planologische, economische, maatschappelijke en culturele integratie in de regio te versterken en de transnationale ontwikkeling van de betrokken landen te stimuleren. Deze prioriteiten zijn:

* Op transnationale ruimtelijke ontwikkeling gerichte strategie en acties inzake stedelijke, plattelands- en maritieme systemen in de Noordzeeregio. Bij deze prioriteit gaat het om maatregelen inzake op transnationale ruimtelijke ontwikkeling gerichte strategieën en acties ten behoeve van polycentrische en duurzame ontwikkeling, samenwerking en netwerkvorming tussen steden, de totstandbrenging van nieuwe relaties tussen stad en platteland en netwerkvorming tussen plattelandsgebieden (communautaire bijdrage: 29,2 miljoen).
* Efficiënt en duurzaam vervoer en verkeer en een betere toegang tot de informatiemaatschappij. Bij deze prioriteit gaat het om de ontwikkeling van efficiënte en duurzame vervoers- en communicatiesystemen die de integratie van plattelands-, stedelijke en maritieme gebieden in vervoers-, informatie- en communicatienetwerken zullen verbeteren (communautaire bijdrage: 27,0 miljoen).

* Een duurzaam beheer en duurzame ontwikkeling van het milieu, de natuurlijke hulpbronnen en het culturele erfgoed. Deze prioriteit spitst zich toe op maatregelen om nieuwe manieren uit te werken voor het uit milieuoogpunt duurzaam beheren, gebruiken en ontwikkelen van de hulpbronnen en het culturele erfgoed van de regio (communautaire bijdrage: 29,5 miljoen).
* Waterbeheer. Deze prioriteit concentreert zich op maatregelen voor de verdere ontwikkeling en tenuitvoerlegging van strategieën en actieplannen op het gebied van het waterbeheer en de integratie daarvan in de ruimtelijke planning voor de Noordzeeregio (communautaire bijdrage: 37,1 miljoen).

Daarnaast zal nog 6,5 miljoen aan communautaire financiële middelen beschikbaar worden gesteld voor technische bijstand.

Achtergrond

Het communautaire initiatief Interreg III, waarvoor in de periode 2000-2006 4.875 miljoen wordt uitgetrokken, heeft tot doel interregionale samenwerking in de EU en de aan de EU grenzende regio's te bevorderen. Het genoemde bedrag is afkomstig uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Via de programma's in het kader van Interreg III wordt financiële steun voor grensoverschrijdende, transnationale en interregionale samenwerking en voor gezamenlijke projecten verleend om verbeteringen te bewerkstelligen op het gebied van de economie, de infrastructuur, de werkgelegenheid en het milieu. Het gaat om bilaterale of multilaterale programma's die, na door de aangewezen nationale en regionale autoriteiten te zijn voorgesteld, worden goedgekeurd door de Commissie.

Beheersautoriteit

De beheersautoriteit voor het programma is het Danish Agency for Trade and Industry, Vejlsøvej 29, 8800 Silkeborg, Denemarken. Het dagelijkse beheer wordt gevoerd door het gemeenschappelijke technische secretariaat voor het programma:

North Sea Region Programme Secretariat

c/o Viborg amt

P.O. Box 21 (Skottenborg 26)

DK-8800 Viborg

Tel: +45 87 27 18 53

Fax: +45 86 62 68 62

E-mail: crblg@Vibamt.dk

Homepage: http://www.northsea.org

Nadere informatie

Nadere informatie over het communautaire initiatief INTERREG is te vinden in MEMO/01/280 van 25 juli 2001 en op de volgende website:

Europese Commissie : http://www.inforegio.cec.eu.int/interreg3/

(1)
Het communautaire initiatief INTERREG III heeft tot doel "trans-Europese samenwerking ter stimulering van een harmonische en evenwichtige ontwikkeling van de Europese ruimte" te ondersteunen. Onderdeel B van het initiatief betreft "transnationale samenwerking tussen nationale, gewestelijke en plaatselijke overheden". Het gaat er bij dit onderdeel om "grote groepen van Europese regio's ruimtelijk sterker te integreren, ten einde tot een duurzame, harmonische en evenwichtige ontwikkeling in de Gemeenschap en een grotere territoriale samenhang met kandidaat-lidstaten en andere buurlanden te komen".