Korps: Friesland, plaats: Friesland 12-02-2002
Politieberichten van 12/2 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Makkum: vernielingen/diefstallen opgelost
Tussen de afgelopen zomer en januari van dit jaar vonden in Makkum en directe omgeving een aantal vernielingen en diefstallen plaats. Midden januari kond een drietal jongeren worden aangehouden. Hetgeen uiteindelijk resulteerde in de aanhouding van nog 6 jongeren, allen in de leeftijd van 14 tot 17 jaar en afkomstig uit Makkum. Zo werd bekend dat zij in een stacaravan aan de Carl Vellingerhweg vernielingen hadden aangericht (ruiten vernield, meterkast geforceerd en lamp van plafond gerukt). De caravan was eigendom van een inwoner van Makkum, die deze caravan verhuurde. In een loopstal werden de koeien opgejaagd, waardoor de drinkbakken in de loopstal werden vernield. Tijdens de zomerperiode werden op het recreatieterrein van de Holle Poarte verschillende keren sigaretten en drank gestolen. Ook een gsm, een spelcomputer en bromscooter met bijbehorende helm behoorden tot de buit. Tevens werd ingebroken in een advocatenkantoor aan de Harlingerdijk waarbij een mobiele telefoon met oplader werd weggenomen. Bij een woninginbraak aan de Stienplaats werd een laptop ontvreemd. Een groot gedeelte van de buit werd teruggevonden en teruggegeven aan de rechtmatige eigenaars. Verder werd in Wons een fiets gestolen, daar de bromfiets van één van de verdachte dienst weigerde.
De verdachten werden op het bureau ontboden en na verhoor werden zij weer heengezonden. Geen van de verdachten zit op dit moment nog vast. In overleg met de officier van justitie werd besloten dat tegen vier verdachten proces-verbaal werd opgemaakt en dat vijf verdachten een Halt-afdoening kregen opgelegd. Tijdens het onderzoek zijn de ouders van de verdachten steeds op de hoogte gehouden en zij verleenden alle medewerking.

Franeker: bedreiging/mishandeling
Maandag omstreeks 03.00 uur werd een 38-jarige inwoonster van Franeker wakker van een gerucht in haar woning aan de Cammingastraat. Toen zij op onderzoek uitging, kwam zij op de overloop oog in oog te staan met haar ex-man, een 36-jarige inwoner van Surhuizum. De man was haar woning binnengedrongen door een ruit in de achterdeur te vernielen. In de woning werd de vrouw door de man bedreigd en werd zij door hem verschillende malen geslagen. Op een gegeven moment lukte het de vrouw om te ontsnappen. Zij werd door de buren geholpen. De verdachte uitte nog enkele bedreigingen en rende daarop weg. De vrouw deed aangifte. De man kon niet verkroppen dat de vrouw hem had verlaten. In de loop van maandagmiddag werd de verdachte in zijn woning in Surhuizum aangehouden. De verdachte werd overgebracht naar het bureau en is ingesloten.

Leeuwarden: inbraak woning
Afgelopen nacht werd ingebroken in een woning aan de Prof. Mr. P.S. Gerbrandyweg. Aan de achterzijde werd een ruitje vernield. Uit de woning werden een radio/cd-speler en een videorecorder weggenomen. De bewoonster, een 18-jarige vrouw, heeft aangifte gedaan.

Surhuisterveen; inbraak autos
Afgelopen nacht werd ingebroken in een vijftal personenautos. De autos stonden geparkeerd in de Wielewaal, de Koolmees, de Nachtegaal, de Havik en Grytmansstraat. In alle gevallen werd een portierslot of een ruit vernield. Uit de autos werden een gsm en geluidsapparatuur weggenomen. De eigenaars hebben aangifte gedaan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Harlingen: diefstal auto
Van maandag op dinsdag werd vanaf de Franekertrekvaart een personenauto, merk Opel Kadett, kleur blauw, voorzien van het kenteken RT-65-KP, weggenomen. De eigenaresse van de auto, een 42-jarige inwoonster van Harlingen, heeft aangifte gedaan. De auto heeft nog een dagwaarde van ongeveer f 500.-

Noordwolde: inbraak auto
Afgelopen nacht werd ingebroken in een personenauto, die geparkeerd stond op de Paardendreef. Het rechter portierruitje werd vernield. Uit de auto werd een radio/cd-speler weggenomen. De eigenaar, een 25-jarige inwoner van Noordwolde, deed aangifte.

Harkema: aanrijding met gewonden
Dinsdag omstreeks 11.00 uur vond op de Betonwei voor de kruising met De Bosk een aanrijding plaats tussen een vrachtwagen en twee personenautos. De vrachtwagenbestuurder, een 37-jarige inwoner van Overloon, zag te laat dat een personenauto, bestuurd door een 44-jarige inwoner van Kootstertille, voor hem afremde. Hij botste tegen de achterzijde van de personenauto, die vervolgens op de voor hem rijdende auto, bestuurd door een 75-jarige inwoner van Hurdegaryp, botste. De beide bestuurders van de personenauto klaagden pijn in hun nek. De inwoner van Hurdegaryp werd overgebracht naar het MCL-Zuid, terwijl de andere bestuurder werd vervoerd naar het ziekenhuis in Drachten. De beide personenautos werden totaal vernield.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272