Ingezonden persbericht

WIJNINFO.NL NIEUWS

Nieuwsbulletin Wijninformatiecentrum

Den Haag, 12 februari 2002

Door René van Heusden

Oogstwaarderingen Rioja

Volgens La Prensa del Rioja heeft het gelijknamige gebied in 2001 een 'vijfsterren' oogst gehad. De opbrengst lag met 367 miljoen kilo druiven ongeveer 25% lager dan vorigjaar, maar de kwaliteit is van een zelden gezien niveau. Het verloop van de vegetatiecyclus was normaal, hoogstens met iets voorsprong op het langjarig gemiddelde. De rijpheid van de druiven was perfect en de pluk kon in alle ruist worden uitgevoerd. Die pluk begon op 4 september en eindigde pas twee maanden later, op 3 november. De most had veel van alles: kleur, geur, suiker én zuren. Excellent basismateriaal derhalve voor klassieke wijnen. Opvallend dit jaar is de homogeniteit in de kwaliteit. Eerste vergelijkingen wijzen erop dat 2001 wellicht de meest recente topjaren 1995 en 1994 nog gaat overklassen.

De consejo regulador heeft ook enkele andere jaren en het daarmee samenhangende type dat nu op de markt gekomen is van een waardering voorzien. Het gaat om:

Crianza 1998 zeer goed
Reserva 1997 goed
Gran Reserva 1995 uitstekend

Geheim Zinfandel eindelijk ontrafeld

Het mysterie rond de herkomst van de zinfandel lijkt nu eindelijk te zijn opgelost! De vooraanstaande genetica Carole Meredith, bekend vanwege haar eerdere ontdekkingen inzake het 'ouderschap' van cabernet sauvignon, chardonnay and syrah, heeft door gebruik te maken van DNA-profielen het definitieve antwoord op deze vraag gevonden. Meredith werkte hiervoor samen met twee Kroatische wetenschappers, Ivan Pejic en Edi Maletic. Ze kwamen tot de bevinding dat zinfandel en een hetzelfde ras vormt met een locale inheemse Kroatische druif, de crljenak.

De zoektocht naar de herkomst van de zinfandel dateert van eind jaren '60. De Amerikaanse plantdeskundige Austin Goheen ontdekte toen tijdens een reis in Italië dat de in Apulië op ruime schaal aangeplante primitivo sterke verwantschap met de zinfandel vertoonde. Hij bracht plantmateriaal mee terug naar de wijnbouwfaculteit van de University of California in Davis om een en ander wat nauwkeuriger te kunnen bestuderen. Goheen baseerde zijn vermoeden louter op visuele aspecten, maar had geen zekerheid dat primitivo en zinfandel exact hetzelfde druivenras waren. Latere onderzoekingen ondersteunden Goheens theorie, maar het definitieve antwoord liet tot in de jaren '90 op zich wachten, toen Carole Meredith, hoogleraar in de oenologie en viticultuur aan UC Davis aan de hand van DNA-profielen onderlinge verwantschap wist aan te tonen. Conclusie: primitivo en zinfandel waren twee verschillende klonen van een identiek druivenras.

De vraag bleef echter waar zinfandel-primitivo nu precies vandaan kwam. Italiaanse onderzoekers hadden bepaald dat de primitivo in Apulië hooguit sinds 150 tot 200 jaar aangeplant was, maar ze wisten niet hoe die daar ooit terechtgekomen was. Historische bronnen documenteren de aanwezigheid van zinfandel in het oosten van VS in de jaren '20 van de 19e eeuw en laten vermoeden dat hij medio jaren ' 80 naar Californië gebracht werd.

Een Italiaanse collega had Goheen in de jaren '60 verteld dat een sterk op primitivo lijkende druif in Kroatië stond aangeplant. Aangezien er lange tijd een uitwisseling van druivenstokken tussen Zuid-Italië en Kroatië had plaatsgevonden, speculeerde Goheen dat de Kroatische plavac mali wel eens voor wat meer helderheid inzake het mysterie zinfandel-primitivo zou kunnen zorgen. In 1977 plantte hij stekken van de plavac mali in Davis, zonder er precies achter te komen of het nu om dezelfde of een verwante druif ging.

Nog steeds op het spoor van de herkomst van zinfandel besloot Meredith in de jaren '90 om Kroatië te bezoeken en daar DNA-stalen van de plavac mali te verzamelen. In mei 1998 onderzochten Meredith en haar collega's Pejic en Maletic talrijke wijngaarden langs de Dalmatische kust en op sommige van de grotere eilanden voor die kust. Ze kwam met 150 stalen terug naar Davis om die te vergelijken met stalen van zinfandel en primitivo.

Hoewel een onmiskenbare relatie tussen zinfandel en plavac mali kon worden aangetoond, liet Merediths werk echter ook zien dat ze beslist niet één enkel ras vormden. Ze geloofde daarom dat de een van de ander afstamde, zonder te kunnen zeggen welke de ouder en welke de afstammeling was. Pejic en Maletic gingen ondertussen verder met het onderzoeken van andere oude Kroatische druivenrassen, en in juni 2001 ontdekte het team een druif met de naam dobricic en de zinfandel de ouders van de plavac mali moesten zijn. Deze ontdekking was een overtuigend bewijs, maar bewees nog niet definitief dat de zinfandel van Kroatische origine was. In december 2001 kon Pejic aan Meredith melden dat hij een druif met de naam

crljenak gevonden had, waarvan hij zeker was dat het de zinfandel was. Pejic had wel de techniek in zijn eigen laboratorium om eenvoudige DNA vergelijkingen uit te voeren, maar vroeg aan Meredith om een gedetailleerdere, definitieve analyse uit te voeren in Davis.

Meredith kon aantonen dat crljenak en zinfandel inderdaad een en hetzelfde druivenras vormen. Daarmee is de Kroatische connectie van de zinfandel eindelijk boven alle twijfel verheven. Het verhaal van de druif hoeft daarmee alleen nog niet afgesloten te zijn. Het zou namelijk best kunnen dat de crljenak op zijn beurt wel eens uit Albanië of Griekenland naar Kroatië gekomen zou kunnen zijn. Wat evenwel onomstotelijk vast staat is dat dit ras al sinds lange tijd in Kroatië geworteld is.

(bron: Lynn Alley, Wine Spectator)

Speciaal model glas voor Elzaswijnen

Serge Dubs, chef-sommelier van het befaamde *** restaurant Auberge de l'Ill in Illhaeusern, heeft een glas op de markt gebracht dat speciaal ontworpen is voor het proeven en drinken van grand cru-wijnen uit de Elzas. Het gaat hier om meer dan de zoveelste poging om de media te halen. Dubs, die in 1989 de titel van Meilleur Sommelier du Monde wist te verwerven en een van de grootste experts op het gebied van Elzaswijnen is, kwam met dit initiatief louter als vakman.

Volgens hem - en heel wat anderen - voldeden bestaande glasmodellen onvoldoende om de kwaliteiten van grote Elzaswijnen ten volle tot uitdrukking te laten komen. Een jaar lang werkte hij samen met Cristallerie de Portieux aan een nieuw model. Wat direct in het oog springt is de ruime kelk van het glas. Hierdoor krijgen de wijnen meer lucht en bijgevolg meer gelegenheid tot het ontplooien van aroma's en smaakstoffen. Beluchting is volgens Dubs essentieel voor het genieten van de grote Elzaswijnen. Het kristallen glas laat ook de kleur en de viscositeit van de wijn zeer tot duidelijk uiting komen, terwijl het zelfs de kleinste nuances in aroma heel precies doet waarnemen.

De zogenaamd 'traditionele' kleine glaasjes met groene steel en voet zouden van nu af aan dus definitief museumstukken moeten zijn.

OIV zet licht op groen voor houtsnippers

De Organisation Internationale de la Vigne et du Vin (OIV) heeft recentelijk het licht op groen gezet voor het gebruik van eikensnippers. In landen buiten Europa is dit een al lang en breed ingeburgerd gebruik om wijnen in het goedkopere prijssegment toch een houtsmaak mee te kunnen geven. Gebruik van vaten is vele malen duurder en commercieel dus niet haalbaar voor dit soort wijnen. Tot nu toe was gebruik van snippers in Europa officieel verboden. Van de kant van grote producenten van merkwijnen, o.a. van vins de pays, is hiervoor echter wel belangstelling.

De richtlijn van de OIV is weliswaar niet juridisch bindend, maar zou niettemin toch wel eens gevolgen voor de regelgeving in Europa kunnen hebben. De Europese Commissie had namelijk eerder al te kennen gegeven dat het zich in deze kwestie zou laten leiden door richtlijnen van de OIV. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Nieuwe AOC voor rode Monravel

In Bergerac is de appellation Monravel nu ook van toepassing op rode wijnen. De eerste oogst die onder de nieuwe herkomstbenaming verkocht mag worden is 2001. Voor witte wijnen was de appellation al van kracht sinds 1937. Dat ze nu ook voor rood is toegestaan is niet zo verwonderlijk. Van de in totaal 3000 hectare wijngaarden binnen de grenzen van Monravel zijn er namelijk 1900 beplant met blauwe druivenrassen en maar 1100 met witte.

AOC voor Normandische perencider

In Normandië is een AOC toegekend aan de Poiré de Domfront, een cider op basis van perensap. Ongeveer veertig producenten maken deze typisch Normandische specialiteit. Net als bij wijn gelden ook hier regels met betrekking tot maximaal toegestane opbrengsten.

Per individuele boom geldt een limiet van 500 kilo, tenzij het om de soort Plant de Blanc gaat. Dan mag er maar 300 kilo geplukt worden. In de streek hoopt men dat de nieuwe AOC een halt toe zal roepen aan het gestaag afnemende boomgaardareaal.

Oostenrijk 2001 - derde opeenvolgende succesjaar

Een 'spannende' jaargang met een happy end. Na 1999 en 2000 kan Oostenrijk weer een topjaar bijschrijven. Evenals in Duitsland zorgde een fantastische oktobermaand voor de uiteindelijke kwaliteit. De aanloop was zonder meer positief: de vegetatie had eind augustus een voorsprong van twee weken op het normale verloop. In september zag het er ineens veel minder positief uit vanwege de vele regen, zij het dat de druiven geen noemenswaardige schade opliepen. Oktober redde vervolgens het jaar. Wie zijn opbrengst al in een vroeg stadium had weten te beperken oogstte perfect gerijpte druiven. Kenmerkend in vele gevallen is een hoge wijnzuurgraad. Opvallend dit jaar is de grote oogst in de Steiermark: 24% boven het langjarig gemiddelde. Kort samengevat: zeer goede kwaliteit bij een bovengemiddelde opbrengst. Felix Austria...

Portugal 2001 - eindelijk weer volume

Portugal realiseerde in 2001 de grootste oogst sinds vijf jaar. De kwaliteit is over het algemeen goed tot zeer goed. Kortom, precies wat het land nodig had na een aantal jaren met veel te lage opbrengsten. Aanvankelijk zag het er niet zo florissant uit, aangezien met name het noorden van het Portugal in de eerste drie maande van het jaar door een ware stortvloed geteisterd werd. Augustus maakte echter veel, zo niet alles, goed. In gebieden als Dão, Ribatejo en Alentejo lijkt zelfs sprake van uitstekende kwaliteit. In deze gebieden zou 2001 wel eens een sleuteljaar kunnen worden, omdat het de mogelijkheid biedt om op grote schaal wijnen van uitstekende kwaliteit te exporteren. De portregio kende een overvloedige oogst, maar kwalitatief, en dan met name in termen van een eventuele declaratie tot Vintage, blijft 2001 daar toch wat achter bij 2000.

Phylloxera in Central Otago

Druiventelers en wijnproducenten in Central Otago, Nieuw Zeeland, zijn opgeschrikt door de ontdekking van phylloxera. Tot nu toe had men hier gedacht phylloxeravrij te zijn. Zoals bekend doodt deze druifluis wijnstokken door hun wortels aan te tasten. De ontdekking van de phylloxera komt op een slecht moment voor 's werelds zuidelijkste wijngebied, dat internationaal furore maakt met z'n Pinot Noir. De grote vraag naar Pinot Noir uit Central Otago Pinot Noir heeft er toe geleid dat het aandeel ervan in de aanplant de afgelopen jaren is toegnomen van 40% tot 70%, tegelijk met een forse uitbreiding van de aanplant. In korte tijd zijn hier tal van nieuwe wijngaarden zijn aangelegd, mede door buitenlandse investeerders uit de VS, Azië en Europa. De uitbreiding van het wijngaardareaal in Central Otago is echter zo snel verlopen dat slechts 55% van de stokken geplant is met phylloxera-resistente wortelstokken. Andere wijngebieden in Nieuw Zeeland hebben een veel hoger percentage van hun wijnstokken geënt op resistente onderstokken.

Hoewel de aanwezigheid van phylloxera tot nu toe nog maar in een wijngaard is vastgesteld, vrezen heel wat druiventelers dat het kwaad zich snel zal verspreiden, alle al genomen quarantainemaatregelen ten spijt. Snelle tegenactie kan mogelijk de schade mogelijk beperken. Hoe vernietigend de uitwerking van phylloxera kan zijn, werd in de jaren '90 nog in Californië gevoeld, toen bleek dat de wortelstok AXR-1 niet bestand was tegen een nieuwe varant van phylloxera, het zogeheten Biotype B. De enige effectieve remedie was en is het enten van stekken op resistente wortelstokken. Grote delen van Californië zijn daarom de afgelopen jaren helemaal opnieuw aangeplant. In Otago hoopt men een dergelijke rigoureuze consequentie voor te zijn. Phylloxera heeft ongeveer tien jaar in een wijngaard nodig voordat de stokken vervangen moeten worden. Door nu al met herplanten te beginnen kan het verlies aan opbrengst gespreid worden over een flink aantal jaren. Niettemin zal de komende tijd, mede door de sterk toenemende vraag naar wijnen uit dit gebied, met schaarste in het aanbod en stijgende prijzen gerekend moeten worden.

EINDE BERICHT WIJNINFORMATIECENTRUM
e-mail: WIC@wijninfo.nl


--
Dit is een bericht van de Wijninfo.nl mailservice
Kijk voor aan- en afmelden op http://www.wijninfo.nl/