Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 12-02-2002 Persberichten regionaal 12 februari 2002 (HP 15.40 uur) Maandag 12 februari 2002

Heerlen, carnavalsmaandag en nacht redelijk rustig verlopen. In het district Heerlen is carnavalsmaandag en de nacht van maandag op dinsdag redelijk rustig verlopen. De politie moest in de binnenstad van Heerlen in een aantal gevallen bemiddelen in uit de hand gelopen meningsverschillen. Er vijf autos vernield, werden er van twee winkels ruiten ingeslagen, vonden er drie mishandelingen plaats en werd in zes woningen ingebroken.
Aangehouden werd een 19 jarige inwoner van Brunssum die in de Pastoor Honeestraat te Heerlen over vijf autos had gelopen waardoor aan alle vijf de autos schade werd aangericht.
Verder vond in de vroege avonduren van maandag 11 februari in een gemeenschapshuis aan de Hei-grindelweg te Heerlen een mishandeling plaats waar een 30 jarige inwoner van Heerlen, een 28 jarige plaatsgenoot een vuistslag in het gezicht uitdeelde. Het slachtoffer liep daardoor een gebroken kaak op. Uit het door de politie ingestelde onderzoek werd de identiteit van de verachte bekend, die daarop in zijn woning aangehouden werd. De verdachte is in de loop van maandagavond in verzekering gesteld. De politie stelt een verder onderzoek in.

Kerkrade, carnavalsmaandag en nacht rustig verlopen: In het district Kerkrade is de tweede carnavalsdag en daaropvolgende nacht rustig verlopen. Er werden vier autos vernield waarvan de spiegels van de autos werden afgeslagen of een of meerdere ruiten werden vernield.
Het verkeershandhavingsteam van de politie voerde maandag namiddag op de Vauputsweg te Kerkrade een alcoholcontrole uit waarbij vijf bestuurders gedronken bleken te hebben. In de loop van de avond werd een zesde automobilist bekeurd die onder invloed in zijn auto reed. Zowel bij een bedrijf als in een woning werd een inbraak gepleegd. Ook vonden er enkele mishandelingen plaats waarbij de politie bemiddelend moest optreden. Al dan niet later werd van deze mishandelingen bij de politie aangifte gedaan.

Sittard, carnavalsmaandag en nacht rustig verlopen: In het district Sittard is de carnavalsmaandag en de nacht van maandag op dinsdag rustig verlopen. Wel werd er in acht woningen ingebroken, werden er zes autos vernield (ruiten ingeslagen en autospiegels er van af getrapt), en werden drie winkelruiten ingeslagen. Ook vonden er enkele mishandelingen plaats in en rond cafes of feestzalen zowel in Geleen als Sittard. Het verkeershandhavingsteam van de politie heeft maandag 11 februari tussen 15.30 en 17.30 uur een alcoholcontrole uitgevoerd op de Dr. Nolenslaan te Sittard waarbij van 291 bestuurders een blaastest werd afgenomen. Geen van de bestuurders bleek onder invloed gereden te hebben.
In een frituur aan de Haagenstraat in Munstergeleen vond maandagavond omstreeks 20.40 uur een overval plaats waarbij een met een vuurwapen gemaskerde man een aantal bezoekers van de frituur alsmede het personeel bedreigde en daarna een greep deed in de kassa. Met medeneming van een geldbedrag, een groot gedeelte van de dagopbrengst, wist de onbekende overvaller zich met een gestolen auto er tussen uit te maken. De auto bleek in Ittervoort gestolen te zijn. De politie stelt een verder onderzoek in.
Verder werden er twee automobilisten bekeurd wegens het rijden onder invloed. Een van beide automobilisten moest meteen zijn rijbewijs inleveren. Vermoedelijk heeft deze chauffeur voordat hij door de politie werd aangehouden een aanrijding veroorzaakt maar waar is bij onderzoek niet bekend geworden.

Maastricht, drukke carnavalsmaandag en nacht:
In Maastricht is de carnavalsmaandag en nacht van maandag op dinsdag een drukke aangelegenheid geweest. Het toezichthoudend personeel van de bussen van de politie in de binnenstad reden van de ene kant van het centrum naar de andere kant, naar aanleiding van meldingen van mishandelingen en vechtpartijtjes. Twaalf benadeelden van deze mishandelingen deden bij de politie aangifte.
Zo werd op de Mariastraat te Maastricht maandagmorgen kort na middernacht een 20 jarige inwoonster van Maastricht door een onbekende zonder enige aanleiding in het gezicht geslagen. In het ziekenhuis moesten in het gezicht van de benadeelde 12 hechtingen worden aangebracht.
Een 27 jarige inwoner van Maastricht werd ernstig mishandeld. Hij werd in de stadsbus met een paraplu in zijn nek geprikt door een onbekend man waarna hij daarvan iets zei. Op de Langendaal stapte de inwoner van Maastricht uit waarna hij onverwacht door twee onbekend gebleven mannen ernstig werd mishandeld. Hij liep daarbij een gebroken oogkas en een gebroken jukbeen op. Mogelijk heeft het slachtoffer na de mishandeling voor korte tijd het bewustzijn verloren. De politie is nog op zoek naar getuigen die mogelijk het niet verklede tweetal uit de stadsbus hebben zie stappen.
De politie kon twee verdachten van twee afzonderlijke mishandelingen op heterdaad aanhouden bij het houden van het onopvallend toezicht in de binnenstad.
Een 24 jarige inwoner van Maastricht werd maandag 11 februari 2002 omstreeks 18.00 uur aangehouden. Hij pleegde een inbraak in het privégedeelte boven een café aan de Markt te Meersen waar hij werd betrapt De inbreker vluchtte achtervolgd door de uitbater. In een poging de vluchtende inbreker te overmeesteren liep de caféuitbater twee steekverwondingen op in zijn gezicht toegebracht door de inbreker die pogingen deed de uitbater van zich af te houden. Daarna vluchtte hij opnieuw. Op het Stationsplein te Meerssen overviel de inbreker een taxichauffeuse en een passagier. De taxichauffeuse kreeg daarbij een mes op haar keel geplaatst. De uitbater en enkele omstanders zagen het voorval en grepen in. De inbreker kon daarbij aangehouden worden. Hij bleek bij zijn aanhouding enkele tientallen vermoedelijk xtc-tabletten in zijn bezit te hebben. Hij werd in verzekering gesteld. De caféuitbater liep twee steekverwondingen in zijn gezicht op alsmede een gebroken vinger. De politie stelt een verder onderzoek in.

Ook vonden er een aantal vernielingen plaats vooral in de binnenstad van Maastricht. Zo werden er vijf autos vernield en werden evenveel ruiten van winkels ingeslagen.
Verder werd er vier maal ingebroken in een woning en werden er twee autos ontvreemd. Drie automobilisten werden betrapt op het rijden onder invloed. Een daarvan moest meteen zijn rijbewijs inleveren, terwijl een tweede automobilist een boete opgelegd kreeg van euro 250 en de derde een boete van euro 190.
Dertien benadeelden deden maandag 11 februari bij de politie aangifte dat zij in de carnavalsdrukte het slachtoffer waren geworden van zakkenrollerij. Een van de benadeelden werd extra gedupeerd. De zakkenroller pinde in een tijdsbestek van 5 minuten op drie verschillende automaten1000 euro van de rekening van de benadeelde uit Gronsveld.
In een buurtcentrum in het stadsdeel Pottenberg werden op zondag twee valse briefjes van euro 50 uitgegeven. De dader is niet bekend geworden.