Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS http://minvws.nl

MinVWS: VWS opent website over vernieuwing zorgstelsel

'Het Budgettair Kader Zorg moet blijven bestaan, maar er moet wel een ventiel op komen'. Dat schrijft Eelke van der Veen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Agis Groep Zorgverzekeraars in de eerste discussie op de website www.zorgaanzet.nl. De website is een initatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport gericht op de vernieuwing van het zorgstelsel. Met de website wil VWS de dialoog over de zorgstelselvernieuwing verder stimuleren. Dit gebeurt in vervolg op de nota 'Vraag aan bod' die in juli 2001 naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Op www.zorgaanzet.nl vindt de bezoeker uitgebreide achtergrondinformatie, nieuws, documentatie, een agenda en links op het gebied van de vernieuwing van het stelsel. Ook biedt de site bezoekers diverse mogelijkheden om hun mening te geven en mee te discussiëren. Er wordt apart aandacht besteed aan verzekerden, zorgverzekeraars, zorgaanbieders en overheid.

Uitgangspunt bij de stelselvernieuwing is de omslag van een aanbodgericht naar een vraaggericht systeem in de gezondheidszorg. De positie van cliënten wordt versterkt. De ruimte voor verzekeraars om contracten te sluiten met zorgaanbieders wordt in het nieuwe stelsel vergroot. Uitgangspunt voor het nieuwe stelsel is de invoering van een basisverzekering voor ziektekosten. De ziekenfondsverzekering en de particuliere ziektekostenverzekering worden geïntegreerd.

-0-0-0-