Kerken in Aktie

Datum: 12/02/2002

Bron: Kerkinactie

Kerkinactie juicht vredesakkoord Molukken toe

Vandaag is in de Indonesische stad Malino (Zuid-Sulawesi) een akkoord ondertekend door vertegenwoordigers van christelijke en moslimorganisaties. Daarin roepen zij beide partijen op, om elke vorm van geweld tussen christenen en moslims op de Molukken te staken. De moeizame onderhandelingen werden geleid door de ministers Kalla van Welzijn en Yudhoyono van Veiligheid.

Kerkinactie juicht dit vredesakkoord toe. Het is een geweldige stap vooruit, die onverwacht snel kon worden gezet, mede dankzij de inzet van de tachtig moslim- en christenvertegenwoordigers. Een afvaardiging van de Gemeenschap van Kerken in Indonesië, partner van Kerkinactie, behoorde tot de groep waarnemers die de voorbereidingen van het akkoord nauwgezet volgde. Kerkinactie hoopt dat het vandaag gesloten akkoord het begin is van een proces dat uiteindelijk tot echte vrede leidt.

Om dit akkoord een kans te geven, is het van belang dat het van diverse kanten wordt ondersteund, meent Bert Boer, hoofd Bureau Buitenland van Kerkinactie: Wij vetrouwen erop dat het draagvlak voor dit akkoord in de beide betrokken religieuze gemeenschappen groot genoeg zal zijn. Samen met hen wachten wij op de daadwerkelijke ontwapening van de gewapende groepen burgers. We verwachten van de Indonesische overheid initiatieven om werkelijk het recht onpartijdig te handhaven. Daarbij beseffen wij hoe lastig het is om de daartoe noodzakelijke cohesie in het beleid gericht op rechtshandhaving te realiseren.

Daarom roept Kerkinactie minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken en minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking op, om dit akkoord krachtig te ondersteunen. Bijvoorbeeld door wederopbouwprogramma's op de Molukken mogelijk te maken, die nu nog door de Indonesische overheid worden gefinancierd.

Sinds het begin van de gewelddadigheden op de Molukken (begin 1999) steunt Kerkinactie initiatieven van partners die zich inzetten voor vrede en verzoening. Deze steun zal zij onverminderd voortzetten en, waar mogelijk, uitbreiden tot wederopbouwprogramma's. Op die manier kan het draagvlak voor het nieuwe vredesakkoord groeien, waarmee de kans op een blijvende vrede op de Molukken toeneemt.