Nederlandse Vereniging van journalisten

Stichting Nieuwswaarde wil half miljoen euro kwijt

PERSBERICHT, Amsterdam, 12 februari 2002

De Stichting Nieuwswaarde wil dit jaar tenminste een half miljoen euro uitkeren aan journalisten die recht hebben op zogeheten Repro- en Thuiskopiegelden. Het gaat vooral om freelancers die afgelopen jaren teksten hebben geleverd aan dag- en opiniebladen, publiekstijdschriften en nieuws- en actualiteitenprogramma's In de tweede helft van februari ontvangen enkele duizenden freelancers een brief, waarin zij worden opgeroepen zich met de nodige gegevens bij Nieuwswaarde te melden. Wie de formulieren ingevuld terugstuurt, wordt meteen al beloond met 50. Toekenning van een eventuele vergoeding volgt later in het jaar.
Nieuwswaarde is voor journalisten de repartitie-organisatie die de uit zogeheten collectieve auteursrechten voortkomende gelden moet verdelen. Het ontwerpen van werkbare, rechtvaardige repartitiesystemen is onmogelijk gebleken zonder de medewerking van de rechthebbenden. De oproep van de stichting is bedoeld om het systeem van uitkeren definitief op gang te krijgen.
Ook journalisten in loondienst bij dagbladen kunnen bepaalde rechten doen gelden. Voor hen wordt gewerkt aan een andere uitkeringssystematiek.