Vlaamse overheid

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER PATRICK DEWAEL

MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING DINSDAG 12 FEBRUARI 2002

Vlaamse regering vraagt garanties voor samenwerkingsakkoord NMBS

Vlaams minister-president Patrick Dewael en Vlaams minister-vice-president Steve Stevaert, bevoegd voor Mobiliteit en Openbare Werken, hebben in een brief aan federaal premier Guy Verhofstadt aangedrongen op waarborgen inzake het samenwerkingsakkoord tussen de federale overheid en de gewesten over het investeringsplan 2001-2012 van de NMBS.

In de brief vatten beide Vlaamse ministers de juridische problemen samen die de uitvoering van dit samenwerkingsakkoord volgens de Raad van State en externe juridische specialisten kan stellen. De specialisten en juristen die de Vlaamse regering en het Vlaams Parlement terzake hebben geraadpleegd, komen tot de conclusie dat binnen het kader van dit samenwerkingsakkoord zomaar geen eensluidende juridische oplossing voorhanden is die toekomstige problemen kan vermijden inzake de principes van pre- en cofinanciering en inzake de betrokkenheid van het Vlaams Gewest bij de uitvoering van het investeringsplan 2001-2012 van de NMBS.

Dewael en Stevaert stellen in hun brief dat er pas een meerderheid in het Vlaams Parlement kan gevonden worden voor het instemmingsdecreet over dit
samenwerkingsakkoord, als er duidelijke garanties bestaan dat het investeringsplan kan worden uitgevoerd zoals het samenwerkingsakkoord bepaalt.

De Vlaamse regering wijst erop dat zij het uitdrukkelijke voornemen heeft om NMBS-investeringsprojecten mee te financieren om ze sneller ten uitvoer te kunnen brengen. Daarom wil de Vlaamse regering te allen prijze vermijden dat er juridische onvolkomenheden opduiken die deze investeringen zouden kunnen blokkeren.

De Vlaamse regering bevestigt in de brief van Dewael en Stevaert wel dat zij het samenwerkingsakkoord volledig en in al zijn aspecten wil uitvoeren.

(voor meer inlichtingen: Bart Tommelein, woordvoerder van minister-president Patrick Dewael, Martelaarsplein 19, 1000 Brussel, tel. 02/553.29.11)