Gemeente Stadskanaal

13-02-2002

Verkiezing van de leden van de gemeenteraad op 6 maart 2002 van 07.30
- 21.00 uur

Woensdag 6 maart is het weer zover. Dan gaat Nederland massaal naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen, ook in Stadskanaal. Ruim 26.000 kiesgerechtigden hebben dan een oproepingskaart ontvangen en kunnen gaan stemmen. Om te kunnen stemmen moet u:
1. op de dag van de kandidaatstelling wonen in de Gemeente Stadskanaal;

2. niet uitgesloten zijn van het kiesrecht en op de dag van de stemming achttien jaar zijn;

3. onderdaan zijn van een lidstaat van de Europese Unie;
4. als vreemdeling uit een ander land tenminste vijf jaar voorafgaande aan de dag van kandidaatstelling legaal in Nederland verblijven.

Op de oproepingskaart staat vermeld bij welk stembureaus u kunt stemmen. Dit jaar zijn de stembureaus langer open dan u was gewend. U kunt uw stem uitbrengen tussen 07.30 en 21.00 uur. Binnenkort worden de kandidatenlijsten van de diverse partijen huis-aan-huis bezorgd. Nieuwe kiezers (mensen die dit jaar voor het eerst mogen stemmen) ontvangen een welkomstpakketje.
Geen kandidatenlijst of welkomstpakketje ontvangen? U kunt dit dan afhalen bij het Publieksbureau in het gemeentehuis.

Bent u niet in de gelegenheid om zelf te stemmen? Dan mag u iemand machtigen die is opgeroepen voor hetzelfde stembureau. De achterkant van de oproepingskaart moet zijn ingevuld en door beiden zijn ondertekend. Dit kan tot en met de dag van de stemming.
Hiervoor geldt een maximum van twee machtigingen per persoon. De volmachtstemmen moeten gelijktijdig met de eigen stem worden uitgebracht.

Wilt u iemand machtigen die is opgeroepen in een ander kiesdistrict, haal dan een volmachtformulier op het gemeentehuis. Dit formulier moet uiterlijk 20 februari zijn ingeleverd bij het Publieksbureau van het gemeentehuis.
Ook hiervoor geldt een maximum van twee machtigingen per persoon en moeten de volmachtstemmen gelijktijdig met de eigen stem worden uitgebracht.

Stemmen in een ander stembureau?
Wilt u in een ander stembureau dan waarvoor u bent opgeroepen, dan kunt u uw oproepingskaart omzetten in een kiezerspas. Voorde gemeenteraadsverkiezingen kunt u alleen in uw eigen gemeente stemmen. Het omzetten kunt u regelen bij het Publieksbureau in het gemeentehuis. U kunt hier schriftelijk om verzoeke tot uiterlijk 20 februari.
Voor mondelinge verzoeken geldt als uiterste dag 1 maart 2002.