Gemeente Den Haag

2002-02-12: Voorstel voor nieuwe opzet Gemeentemuseum Den Haag

Het Gemeentemuseum en de Stichting Escher Collectie gaan een nieuw beleid nader uitwerken voor de collecties en de hiervoor beschikbare gebouwen. Het college van burgemeester en wethouders stemde in met het voorstel hiertoe. Louise Engering, wethouder Cultuur, stelt de gemeenteraad verder voor om, vooruitlopend op de definitieve plannen, de benodigde kredieten beschikbaar te stellen voor de aanleg van een klimaatinstallatie in Het Paleis.

Gelet op de wensen van de politiek en het publiek stelt de directeur Wim van Krimpen voor het Schamhart-Heijligersgebouw deels te bestemmen voor het eerder aangekondigde fotomuseum en daarnaast daarin een programmering te ontwikkelen specifiek gericht op jongeren, met een accent op de nieuwe media. De voorlopige naam voor dit project is GEM, een verwijzing naar de gemeente en het Engelse woord voor juweel. Een team van drie jonge conservatoren, waaronder de stadsconservator, zal de artistieke invulling verzorgen. Met enkele vooraanstaande verzamelaars uit binnen- en buitenland zijn vergevorderde gesprekken gaande om delen van hun collecties moderne kunst in het museum onder te brengen ter versterking van de ambitieuze plannen op het gebied van hedendaagse kunst.

Het Berlagegebouw wordt hét museum van de twintigste eeuw, met als speerpunten de Mondriaancollectie, de Haagse school, de voor Nederland unieke collectie Muziekinstrumenten en de collectie Kunstnijverheid. Ook de grote publiekstrekkende tentoonstellingen zoals recent Bacon en Picasso tot Tápies en de komende tentoonstellingen Degas en zijn tijd en Nolde zullen in het Berlagegebouw plaatsvinden.

In het voorstel van directeur Van Krimpen zal het Museum Het Paleis worden omgebouwd tot Eschermuseum, waartoe op dit moment een proefopstelling is gerealiseerd. Ook de grote audiovisuele attracties die nu in ontwikkeling zijn, zullen op de bovenverdieping van Museum Het Paleis een plek vinden. In de zomermaanden sluit Museum Het Paleis aan bij de inmiddels vermaarde beeldenroute op het Lange Voorhout met een speciale expositie, zoals dit jaar de vrouwenportretten van Willink en volgend jaar een retrospectief van Botero.

Om Het Paleis als museum te kunnen gebruiken is de aanleg van een klimaatinstallatie noodzakelijk. Met het verlenen van het benodigde krediet van circa 450.000 zou Het Paleis aankomende zomer reeds geschikt zijn voor tentoonstellingen.

De gemeente en het bestuur en directie van het Gemeentemuseum Den Haag verwachten dat deze initiatieven een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het culturele imago van Den Haag.

last update: 12 februari 2002 ;pag.: 11250; auteur: 10;cat.: 17 Uw