Gemeente Den Haag

2002-02-12: Den Haag versterkt stedenband met Juigalpa

De gemeente Den Haag en haar zusterstad Juigalpa in Nicaragua gaan de stedenband versterken en verdiepen. De intentie hiertoe is uitgesproken tijdens een bezoek van een Haagse delegatie aan Juigalpa, onder leiding van burgemeester Deetman. De delegatie bestond uit vertegenwoordigers van de gemeente Den Haag en de Stichting Invulling Stedenband (SIS).

De afgelopen 18 jaar zijn met Haagse steun vele projecten gerealiseerd, met name op het gebied van sociale woningbouw, milieu, drinkwater en scholing. Tijdens het bezoek heeft de delegatie projecten bezocht en heeft ze kunnen constateren dat de Haagse hulp daadwerkelijk tot resultaten heeft geleid. De delegatie werd door burgemeester Erwing de Castilla en de gemeenteraad van Juigalpa zeer hartelijk ontvangen. "In de vele contacten met de bevolking kwam de grote waardering voor de Haagse steun duidelijk tot uitdrukking", aldus burgemeester Deetman "De reacties en de ontvangst waren hartverwarmend."

Naast intensief overleg met de burgemeester en de gemeenteraad van Juigalpa voerde de delegatie gesprekken met het stedenbandcomité en andere maatschappelijke organisaties waaronder de landbouworganisaties. Dit heeft geleid tot een intentieverklaring tussen de burgemeesters van Den Haag en Juigalpa. De belangrijkste afspraken die zijn gemaakt zijn:

* Versterken en verdiepen van de stedenband in de komende jaren.
* Steun met behulp van de Vereniging Nederlandse Gemeenten voor een communicatieproject dat gericht is op de verbetering van de interactie tussen de gemeentelijke diensten en de bevolking. In de praktijk vertaalt zich dit door uitwisseling van expertise en het geven van technische ondersteuning.

*

Met behulp van dit communicatieproject zal tevens ondersteuning worden gegeven aan een project van plattelandsontwikkeling met name voor de kleinere agrarische bedrijven die nu nog vrij geïsoleerd opereren. Dit project wordt momenteel door de SIS verder uitgewerkt.

Naast de contacten met Juigalpa voerde burgemeester Deetman als voorzitter van de VNG ook oriënterend overleg met de Nicaraguaanse vereniging van gemeenten (AMUNIC) en het ministerie van gemeentelijke ontwikkeling (INIFO). Dit overleg ging over Nederlandse steun aan stedenbanden in Nicaragua en in het bijzonder over de organisatie daarvan.

last update: 12 februari 2002 ;pag.: 11256; auteur: 10;cat.: 17 Uw