Gemeente Zwolle

TNO: gemeente met wijkgericht werken op goede weg Datum uitgave: 12-02-2002
Onderwerp :Bouwen wonen en leefomgeving
Uit een door TNO uitgevoerd onderzoek is gebleken dat Zwolle op de goede weg is met het wijkgerichte werken. De aanpak voorziet in een maatschappelijke behoefte. De onderzoekers doen diverse aanbevelingen voor het verder invoeren van de "Zwolse variant" van wijkgericht werken, die vier jaar geleden in het collegeprogramma het motto "in de wijk is de burger meester" meekreeg. Om de burger daadwerkelijk meester in de wijk te maken is nog wel en aantal verbeteringen nodig. Die zal het college van B&W de komende tijd doorvoeren.

"Zo doen wij dat in Zwolle"
De gemeente voert naar aanleiding van de aanbevelingen van de onderzoekers een aantal maatregelen uit ter verdere verbetering van het wijkgerichte werken.
Onder het motto "Zo doen wij dat in Zwolle" moeten er afspraken worden gemaakt over de "stijl" van het Zwolse wijkgerichte werken. Die afspraken gaan bijvoorbeeld over: hoe interactief is de gemeente, welke rollen krijgen wijkbewoners, kunnen zij slechts meedenken of mogen zij ook meebeslissen?
Ook wil de gemeente onderzoeken hoe de deelname van wijkbewoners (met name zij die nu niet via wijkplatforms worden bereikt) en vertegenwoordigers uit het onderwijs, de gezondheidszorg en het bedrijfsleven kan worden vergroot.
Op het gebied van de beleidsvorming wil de gemeente dat al bij de vaststelling van stedelijk beleid wordt bekeken welke onderdelen van dat beleid op wijkniveau verder vorm kunnen krijgen. Vóór de zomer van 2002 organiseert de gemeente een werkconferentie waarbij in ieder geval de rol van het college en de rol van volksvertegenwoordigers in interactieve processen aan de orde komen.

Onderzoek
De gemeente Zwolle is al enkele jaren actief op het gebied van wijkgericht werken. Het afgelopen jaar zijn de ideeën die geleidelijk aan hierover zijn geformuleerd en die moeten leiden tot een "Zwolse variant" van wijkgericht werken, toegepast in twee pilots: één pilot wijkactieplan Diezerpoort en één pilot wijkontwikkelingsplan Zwolle Zuid. Deze pilots hebben inmiddels geresulteerd in een interactief tot stand gekomen wijkactieplan voor Diezerpoort en een interactief tot stand gekomen wijkontwikkelingsplan voor Zwolle Zuid, dat vorige week is gepresenteerd.
Het verloop van deze pilots is ? op verzoek van de gemeente Zwolle - gevolgd door onderzoekers van. In januari 2002 hebben de onderzoekers hun bevindingen aan de gemeente Zwolle gerapporteerd.

Verdere besluitvorming
Het college van B&W bespreekt het onderzoeksrapport en de conclusies die het college hieruit trekt op 14 februari met de raadscommissie Bestuur. De uitkomst van die bespreking zal leiden tot definitieve besluiten over de toekomst van het wijkgericht werken in Zwolle.

Bron: Communicatie en Juridische Zaken
Datum van 12-02-2002 tot 18-02-2002