Stichting Bouw Research

Serie SBR-Referentiedetails Woningbouw uitgebreid met 'Comfortdetails giet- en stapelbouw'
Rotterdam, 12 februari 2002

De huidige wetten en regels garanderen een minimaal kwaliteitsniveau van woningen en woongebouwen. De wens om de kwaliteit van het woon- en leefcomfort verder te vergroten neemt toe; het kwalitatief hoge bouwniveau is voor veel consumenten nog niet voldoende. Reden voor SBR (Stichting Bouwresearch) om de serie SBR-Referentiedetails Woningbouw uit te breiden met comfortdetails voor giet- en stapelbouw. Deze details zijn volledig afgestemd op de dagelijkse praktijk en voldoen aan de actuele bouwregelgeving.

Minder geluidshinder, lager energieverbruik, meer luxe, een langere levensduur, lagere milieubelasting en een hogere veiligheid zijn aspecten die het woon- en leefcomfort kunnen vergroten. De comfortdetails hebben met name betrekking op het verhogen van de geluidsisolatie tussen woningen en het verlagen van het energieverbruik door hogere thermische isolatie. De gepresenteerde detailleringsmogelijkheden leiden zonder aanzienlijke prijsconsequenties tot een kwalitatief hoger bouwniveau. De comfortdetails zijn overeenkomstig het gewijzigde Bouwbesluit per juli 2002 en de bouwfysische gegevens zijn berekend volgens de nieuwe NEN 1068.

De comfortdetails zijn afgeleid van de basisdetails voor giet- en stapelbouw. Dat maakt het eenvoudig beide mogelijkheden met elkaar te vergelijken. Een duidelijke tekening toont per detail waar het kan worden toegepast. Daarnaast verschaft ieder detail naast veel relevante bouwfysische informatie, belangrijke praktische aanbevelingen voor ontwerp en uitvoering.

Gebruik van de referentiedetails verhoogt de technische kwaliteit van projecten, vermindert de kans op bouwfouten en vormt tegelijkertijd een objectief, gedetailleerd en productonafhankelijk hulpmiddel voor overleg tussen bouwpartijen.

SBR-Referentiedetails Woningbouw is een onmisbaar instrument voor ontwerpers, bouwbedrijven, adviseurs, toeleveranciers en overheidsinstanties die te maken hebben met detailleringen van bouwkundige aansluitingen bij woningen of woongebouwen. Bij het ontwikkelen en onderhouden van de details werkt SBR samen met brancheorganisaties in de bouw, zoals BouwNed, BNA en HiBiN.

De serie SBR-Referentiedetails Woningbouw bestaat op dit moment uit drie handboeken:
· basisdetails Combinatie (gietbouw/stapelbouw) · basisdetails Houtskeletbouw
· comfortdetails Combinatie (gietbouw/stapelbouw) De losbladige handboeken met bijbehorende cd-rom worden jaarlijks geactualiseerd en aangevuld. Abonnementhouders ontvangen de aanvullingen automatisch en weten zich zo verzekerd van up-to-date informatie.