Provincie Utrecht

Persbericht

Uit de vergadering van gedeputeerde staten van 5 februari 2002

Ontwerp-Natuurgebiedsplan Utrechtse Heuvelrug vastgesteld

05-02-2002
Gedeputeerde staten van de provincie Utrecht hebben op 5 februari 2002 het Ontwerp Natuurgebiedsplan Utrechtse Heuvelrug vastgesteld. Het plan is noodzakelijk als basis voor de subsidieregelingen die er voor eigenaren van bestaande en nieuwe natuurgebieden zijn. Het richt zich op ecologische versterking van de Heuvelrug, waarbij het gebied is benaderd als eenheid. Vanaf 4 maart ligt het Ontwerp Gebiedsplan ter inzage bij de provincie en verschillende gemeenten. Tevens zijn er door de provincie en de Dienst Landelijk Gebied Utrecht inloopbijeenkomsten georganiseerd in Soest en Driebergen.

Het natuurgebiedsplan richt zich op versterking van de ecologische samenhang van de Heuvelrug over grotere oppervlakten, evenals op behoud en ontwikkeling van natuurlijke variatie. Uitgangspunt is om het gebied als eenheid te benaderen. Als doel is onder andere opgenomen: variatie in biotopen door de aanwezigheid van goed ontwikkelde, soortenrijke akkers en graslanden. In het plan is een kaart opgenomen met daarop aangegeven de bestaande en mogelijk nieuwe natuurgebieden en ecologische verbindingszones.

De provincie doet voorstellen om het beheer van de natuurterreinen en de milieukwaliteit aan te passen. Eventuele barrières voor plant en dier zoals wegen, spoorwegen en dichte bebouwingscomplexen zouden dan zoveel mogelijk moeten worden opgeheven. Dit geeft aanleiding tot tegengaan van versnippering, verdroging, verzuring en vermesting evenals tot het reguleren van de recreatie.

Het natuurgebiedsplan vormt een instrument voor het realiseren van het natuurbeleid van de provincie, met name ten aanzien van het realiseren van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Door middel van begrenzing (letterlijk een sluitende lijn rondom een aantal percelen) en het aangeven van de natuurdoelen biedt het Ontwerp Gebiedsplan subsidiemogelijkheden op basis van de Subsidieregeling Natuurbeheer 2000 (SN 2000). Begrenzing wijzigt niet de planologische bestemming. Dat gebeurt pas als de eigenaar het zelf wil. Het natuurgebiedsplan is dus volgend.

Het ontwerpplan ligt van 4 februari tot en met maandag 4 maart 2002 ter inzage op het provinciehuis en de gemeentehuizen van Amersfoort, Amerongen, Baarn, De Bilt, Driebergen-Rijsenburg, Doorn, Leersum, Leusden, Maarn, Rhenen, Soest, Woudenberg en Zeist. Tevens zijn er inloopbijeenkomsten georganiseerd door de provincie Utrecht en Dienst Landelijk Gebied Utrecht. Hier kan men zich informeren over inhoud en proces van het ontwerp natuurgebiedsplan Utrechtse Heuvelrug. Op dinsdag 12 februari is er een bijeenkomst in Soest (Buurthuis De Schoof, Molenstraat 142) van 13-16 uur. Donderdag 14 februari kan men terecht in Driebergen (Zalencentrum Nieuw-Salem, De Lei 86) van 19-22 uur. De bijeenkomst op dinsdag 19 februari is om 13-16 uur, eveneens in Zalencentrum Nieuw-Salem, Driebergen.

Meer informatie: Adelei van der Velden, telefoon 030-258 3325 of Adelei.van.der.Velden@Provincie-Utrecht.nl