Ingezonden persbericht

Persbericht

VVD-Statenlid Ruben Vis: introduceer te hard-rijden signalering op Noordhollandse wegen als snelle en simpele verbetering van verkeersveiligheid.

De plaatsing van zgn. dynamische snelheidsinformatie (DSI)-borden zou een belangrijke bijdrage kunnen zijn bij het opheffen van verkeersgevaarlijke situaties op provinciale wegen in Noord-Holland. VVD-woordvoerder Ruben Vis trekt die conclusie in schriftelijke vragen aan Gedeputeerde staten. Vis verwijst naar een succesvolle proef in Noord-Brabant. In die provincie is een proef gehouden met dynamische snelheidsinformatie (DSI).

Na plaatsing van een bord waarop automobilisten kunnen zien hoeveel precies zij te hard rijden daalde het aantal te-hard rijders op een plaats in Noord-Brabant bij het binnengaan van de bebouwde kom van 63 procent naar 24 procent. Bij een gevaarlijke bocht leidde plaatsing van het bord tot een reductie aan te-hard rijders van 75 naar 50 procent. Vooral op plaatsen waar een snelheidsverandering van de automobilist wordt verwacht, daalt het aantal te-hard rijders significant na plaatsing van een dergelijk bord. Deze gegevens zijn ontleend aan een proef met een dergelijk bord bij de entree van de bebouwde kom van een aantal Noordbrabantse woonkernen. In die zin is de succesvolle proef met zgn. dynamische snelheidsinformatie goed vergelijkbaar met de problematiek in Broek in Waterland waar bij het naderen van de dorpskern te snel wordt gereden en van de automobilist een snelheidsverandering wordt verwacht.

De proef in Noord-Brabant wordt als een succesvol beschouwd, blijkens de beslissing om met ingang van dit voorjaar mobiele DSI-installaties te plaatsen bij werkzaamheden aan provinciale wegen.

Vis heeft naar aanleiding van een verkeersgevaarlijke situatie in Broek in Waterland vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten dat in overleg is met de gemeente Waterland en er naar streeft snel en simpel de verkeersveiligheid op de N247 ter hoogte van Broek in Waterland te verbeteren. Het betreft m.n. de verkeersheuvel en slinger in de weg bij het ingaan van het dorp, komend uit de richting Monnickendam. Volgens 3VO is er sprake van een verkeersonveilige situatie. Volgens de provinciale verkeersdeskundige A. de Lange speelt het menselijk gedrag en de steeds sneller wordende auto een rol. De Lange pleit er voor om de automobilist duidelijk te maken dat er een wegversmalling aankomt en dat ze op tijd snelheid terugnemen. Leden van het bewonerscomité Broek-Zuid suggereren de plaatsing van een flitspaal.

VVD-er Ruben Vis roept in herinnering dat de staten notabene unaniem een motie heeft aangenomen die GS opriep opriep op korte termijn (een termijn die overigens reeds lang is verstreken!) met concrete voorstellen te komen op het terrein van ICT in het kader van verkeer en vervoer. De plaatsing van deze te-hard rijden borden past in de uitvoering van deze motie.

Ook vraagt de VVD-er of Gedeputeerde Staten bereid is in broek in Waterland en elders in de provincie bij verkeersgevaarlijke situaties deze kennelijk meer resultaat dan reguliere maatregelen opleverende dynamische snelheidsinformatieborden te plaatsen. Ligt het niet voor de hand om op die wijze het GS-streven naar snel en simpel ten uitvoer te brengen door de plaatsing van deze zgn. DSI s?

Voorts vraagt Vis of GS het voorbeeld van de Noordbrabantse collega-gedeputeerden door in ieder geval deze borden te plaatsen bij werkzaamheden aan provinciale wegen.

Info: Ruben Vis, tel. 020-301 8484