Korps: Friesland, plaats: Friesland 12-02-2002
Politieberichten van 11/2 (13.00 uur) t/m 12/2 (07.00 uur)

Fryske diken: aankondiging controles
Woensdag 13 februari wordt door de radarcontroleurs van het Bureau Verkeershandhaving gecontroleerd op snelheid tussen Surhuisterveen en Folgersterlaan. Twee dagen later, vrijdag 15 februari, wordt gecontroleerd op snelheid tussen Wommels en Winsum. Tevens wordt in deze week ook op de andere items van Fryske Diken gecontroleerd: helm, gordel, rood licht en alcohol.

Gorredijk: valse aangifte
Maandag omstreeks 10.00 uur deed een 21-jarige inwoner van Gorredijk aangifte van diefstal van zijn personenauto. Het bleek dat het hier ging om een valse aangifte. De verdachte verklaarde dat zijn personenauto zondag omstreeks 16.15 uur was gestolen vanaf een parkeerplaats aan de Hoofdstraat. Het bleek dat hij samen met een vriend die middag in Gorredijk had rondgereden. Uit baldadigheid werd op de Badweg door een gazon gereden, waarbij zijn vriend zijn auto bestuurde. Op de Kerkewal werd een hek geraakt. De schade bleef beperkt. De verdachte had daarna zijn auto ergens neergezet en was naar huis gegaan. De volgende dag deed hij aangifte van diefstal, terwijl hij wist waar zijn auto stond. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt.

Wolvega: winkeldiefstal
Maandag omstreeks 14.30 uur werd bij een winkel aan de Van Harenstraat een winkeldiefstal gepleegd. Een vrouw, een 35-jarige inwoonster van Wolvega, nam uit de winkel een horloge weg en wilde zonder te betalen de winkel verlaten. Zij werd hierop aangehouden door het personeel. Een medewerkster van de winkel, een inwoonster van Steggerda (leeftijd niet bekend) deed aangifte. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Het horloge bleef in de winkel achter. Tegen de verdachte werd proces-verbaal opgemaakt en zij kreeg via Kort OM een boete van 115.- Na verhoor werd de verdachte weer heengezonden.

Leeuwarden: aanrijding met gewonde
Maandag omstreeks 16.15 uur vond voor de verkeerslichten op de Aldlansdyk met de Anne Vondelingweg een aanrijding plaats tussen twee personenautos. Een 19-jarige inwoner van Leeuwarden reed met zijn personenauto in de richting van de Planetenlaan en zag dat het verkeerslicht in zijn richting op groen sprong en wilde doorrijden. Hij bemerkte te laat dat de voor hem rijdende lesauto moest afremmen voor autos, die nog stilstonden voor het verkeerslicht. De lesauto werd onder toezicht van een instructeur, een 31-jarige inwoner van Wergea, bestuurd door een 19-jarige inwoonster van Leeuwarden. Zij bracht de lesauto tot stilstand en op dat moment werd de lesauto van achteren aangereden door de auto van de 19-jarige Leeuwarder. De instructeur en bestuurster en een inzittende van de lesauto, een 18-jarige inwoner van Leeuwarden, hadden alle drie last van hun nek en werden voor onderzoek overgebracht naar het MCL-Zuid.

Heerenveen: diefstal geld
Maandag omstreeks 17.45 uur vond bij de ABN-bank aan de Coehoorn van Scheltingaweg een beroving plaats. Een 21-jarige inwoonster van De Knipe wilde een sealbag met geld deponeren in de nachtkluis van de bank. In de sealbag zat de dagopbrengst van een bedrijf uit Heerenveen. Op het moment dat zij de sealbag met geld in de kluis wilde deponeren, weigerde deze de sealbag te accepteren. De vrouw was hierop genoodzaakt het geld weer mee te nemen. Op het moment dat zij met het geld weer in haar auto wilde stappen, stond er plotseling een man naast haar, die haar dwong het geld af te geven. Nadat de vrouw de sealbag met het geld had afgegeven, rende de man weg. Het signalement van de man, leeftijd 27/30 jaar, blank, gezet postuur, donker haar, bol gezicht, droeg een fleeze-trui en een donkere broek. In de omgeving werd direct een onderzoek ingesteld, doch dit leverde geen resultaat op.

Ryptsjerk: onder invloed
Maandag omstreeks 22.45 uur werd op de Ypeijsingel een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 23-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de bestuurder 255 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 1 uur.

Leeuwarden: onder invloed
Dinsdag omstreeks 03.15 uur werd op de Mr. P.J. Troelstraweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 37-jarige inwoner van Nes-Ameland, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 540 ug/l. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 5 uren.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272