Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Logica ontwikkelt nieuw managementsysteem voor European Patent Office

Integratie van werkprocessen in Rijswijk en München

ROTTERDAM, 12 februari 2002 Logica ontwikkelt in opdracht van het European Patent Office (EPO) een nieuw managementsysteem ter ondersteuning van de beoordelingsprocedure voor het toekennen van patenten. De orderwaarde bedraagt 1,5 miljoen euro. Logica s e-Platform, ontsluiting van informatie via internettechnologie, gaat hiervan een belangrijk deel uitmaken. Het nieuwe systeem zal op 1 januari 2003 moeten worden opgeleverd.

Het European Patent Office heeft het project BEST (Bringing Examination and Search Together) in het leven geroepen om de efficiency van haar administratieve processen in de vestigingen Rijswijk (2.000 medewerkers) en München (3.000 medewerkers) te verbeteren. Het EPO wordt enerzijds geconfronteerd met een enorme toename van het aantal patentaanvragen, anderzijds is er een tekort aan gekwalificeerd personeel.

Tot voor kort was de EPO-vestiging in Rijswijk verantwoordelijk voor alle activiteiten met betrekking tot het zoeken naar voor de aanvraag relevante documentatie ( search ), terwijl het beoordelingsproces ( examination ) op het hoofdkantoor in München plaatsvond. EPO heeft nu het zoeken en beoordelen bij elkaar gebracht, zodat iedere vestiging zelfstandig het complete proces rond patentaanvragen kan uitvoeren. Modernisering van de IT-infrastructuur bij EPO is een voorwaarde om het project BEST succesvol te kunnen uitvoeren.

Logica is ook gevraagd een architectuur te ontwikkelen die de search en examination processen ondersteunt. Deze applicatie, MUSE (Managing United Search and Examination), bestaat uit drie onderdelen. In de eerste plaats is MUSE een administratief systeem dat de werkverdeling voor inkomende patentaanvragen en de monitoring van de productiviteit verzorgt. Daarnaast is het een datawarehouse met een aantal data marts (verzameling aggregaties) voor decision support. Tot slot omvat MUSE een simulatie- en planningsmodule om capaciteitsplanningen te kunnen maken.

Yvan De La Fuente Del Aqua, programmamanager EPO: Logica is geselecteerd, omdat zij alle diensten die voor het initiatief nodig zijn, kan leveren, zoals mainframe ontwikkeling, data warehouse en Java applicatie-ontwikkeling.

Doelstellingen van de nieuwe IT-infrastructuur zijn: ondersteuning van het project BEST, de managementinformatie transparanter en uniformer maken, onderbouwing van de werving en inzet van personeel en het overzetten van legacy systemen naar een moderne infrastructuur.

Logica
Logica is een internationale onderneming op het gebied van management- en IT consultancy, systeemintegratie, producten, diensten en ondersteuning. De klanten van Logica zijn actief in diverse markten, waaronder telecommunicatie, financiële dienstverlening, energie- & nutsbedrijven, industrie, distributie & transport en de overheidssector. Meer dan 11.500 medewerkers zijn wereldwijd in 34 landen werkzaam. In Nederland heeft Logica zes vestigingen en 900 medewerkers. Logica is opgericht in 1969 en staat genoteerd aan de London Stock Exchange. Het bedrijf maakt deel uit van de FTSE 100 index, waarin de grootste beursgenoteerde bedrijven van het Verenigd Koninkrijk zijn opgenomen. Meer informatie: www.logica.com.

European Patent Office
Het European Patent Office is een internationale organisatie die patenten toekent, opgericht onder de European Patent Convention (EPC) die op 7 oktober 1977 van kracht werd. De European Patent Organisation, waarvoor het European Patent Office als uitvoerend orgaan werkzaam is, heeft momenteel twintig lidstaten: alle EU-landen, aangevuld met Cyprus, Liechtenstein, Monaco, Zwitserland en Turkije. Andere landen zullen naar verwachting binnenkort toetreden. Het kantoor kent Europese patenten toe volgens een eenduidige en gecentraliseerde procedure. Meer informatie: www.european-patent-office.org

# # #