Gemeente Groningen

13
FEB
08.45

Persbericht

Groningen krijgt nieuw Beheerplan Openbare Ruimte 12-02-2002

Burgemeester en wethouders leggen binnenkort een opmerkelijk plan voor aan de gemeenteraad: het Beheerplan Openbare Ruimte Groningen, kortweg BORG. Voor het eerst is het nu mogelijk het beheer van de openbare ruimte tot achter de komma af te stemmen op de beschikbare middelen - en omgekeerd. Verantwoordelijk wethouder René Paas (Openbare Werken en Milieu) bespreekt de voorstellen binnenkort met de raadscommissie Milieu, Openbare Werken en Zorgbeleid (MOZ).

Met het BORG hoort Groningen tot de landelijke top vijf. Openbare Werken is enkele jaren met de voorbereidingen bezig geweest in nauw overleg met de Milieudienst. De gemeenteraad kan het resultaat nu vaststellen. Voor het BORG zijn feitelijk drie programmas over de openbare ruimte in de computer opgeslagen. Ten eerste de database: wat is er, waar staat het, hoe is de kwaliteit. Ten tweede is vastgelegd welk onderhoudsniveau voor elk onderdeel op elke plek gewenst is. Ten derde zijn de financiële gegevens opgeslagen van wat onderhoud en vernieuwing kosten. In het BORG worden die programmas vergeleken en gecoördineerd. Met een druk op de knop - bij wijze van spreken - kan nu worden nagegaan waar welk onderhoud moet worden uitgevoerd om een bepaalde kwaliteit te bereiken, en wat dat kost. Omgekeerd kan nu ook zichtbaar worden gemaakt wat meer of minder budget betekent voor het aanzien van de woonomgeving.

Burgemeester en wethouders leggen de raad als uitgangspunt voor, te streven naar minimaal 90 % BORG-kwaliteit (waarvan maximaal 20% tot de categorie "lichte schade" mag behoren). Dat betekent dat 90% van de openbare ruimte op het wenselijke onderhoudsniveau wordt gebracht en gehouden. Voor de overige 10 % moet dan genoegen worden genomen met een onsje minder. Gezien het bestaande onderhoudsbudget moet die keus - of een andere - wel gemaakt worden. Met het BORG als bestuurlijk instrument kan het gemeentebestuur in de toekomst nauwkeurig afwegen waaraan meer of minder zorg moet worden besteed, en hoeveel geld daarmee gemoeid is.