Gemeente Amersfoort

Basisspeelzaal De Driehoek wordt interculturele speelzaal

datum: 12 februari 2002

De Stichting Welzijn Amersfoort (SWA) wil in de basispeuterspeelzaal De Driehoek in het Leusderkwartier een interculturele speelzaal starten. In deze speelzaal neemt het aantal allochtone kinderen van laagopgeleide ouders toe. Deze peuters hebben over het algemeen een grote taalachterstand. In een interculturele speelzaal worden specifieke programma's uitgevoerd om achterstanden op te heffen. Het college wil de extra kosten subsidiëren.

In overleg met de Bilalschool zet de SWA een voorlichtingscampagne op voor allochtone ouders. In die campagne worden deze ouders aangespoord hun peuters zoveel mogelijk naar de peuterspeelzaal te laten gaan, bij voorkeur in de eigen wijk. Naar verwachting neemt de instroom van allochtone peuters in De Driehoek hierdoor nog verder toe. Het is belangrijk dat deze kinderen naar de peuterspeelzaal gaan, omdat ontwikkelingsachterstanden dan in een vroeg stadium kunnen worden opgespoord en aangepakt.

Een basisspeelzaal komt in aanmerking voor de interculturele status als wordt voldaan aan een aantal
criteria. De doelstelling van intercultureel werken is achterstanden in de voorschoolse fase te voorkomen en de integratie te bevorderen. Hiervoor worden specifieke methodieken gebruikt.Verder houdt de interculturele werkwijze expliciet rekening met de etnische achtergronden van kinderen. Streven is een evenredige deelname van autochtone en allochtone kinderen in de groep. Er is extra aandacht voor de contacten met allochtone ouders. Het leidstersteam wordt gevormd door een autochtone en een allochtone leidster. De Driehoek voldoet aan deze criteria.

Het college vindt het van groot belang, dat juist deze moeilijk bereikbare peuters de peuterspeelzalen bezoeken. Daarom wil het college de extra kosten die voortvloeien uit de interculturele status subsidiëren. Voor het eerste half jaar is hiervoor ¤ 8.500,- (f 18.731,54) beschikbaar en vanaf september 2002 ¤ 17.000,- (f 37.463,07) per jaar.