Partij van de Arbeid

PERSBERICHT THIELE WIBAUT FONDS

Het bestuur van het Thiele Wibaut Fonds heeft het genoegen u uit te nodigen voor tweede

THIELE WIBAUT LEZING

Vrouwen bekennen kleur?

Spreker Prof.dr. GLORIA WEKKER

Woensdag 13 februari 2002 om 20.15 uur

De Rode Hoed, Keizersgracht 102 te Amsterdam.

Mathilde (Thiele) Wibaut-Berdenis van Berlekom(1862-1952) zette zich gedurende haar lange leven in voor de sociaal-democratie, het vrouwenkiesrecht, het recht op betaalde arbeid voor vrouwen en de wereldvrede. In 1908 richtte zij de Bond voor Sociaal-democratische Vrouwenclubs op. Met haar man, de legendarisch Amsterdamse wethouder Floor Wibaut (1859-1936), publiceerde zij in 1932 "Wordend Huwelijk", een geruchtmakend pleidooi voor een gelijkwaardige relatie tussen man en vrouw.

Richtte de vrouwenemancipatiestrijd zich in eerste instantie op gelijkheid in wet- en regelgeving, nu ligt in de discussie de nadruk meer op de diversiteit van groepen in onze multiculturele samenleving. De samenleving verandert - andere leefstijlen, andere culturen, andere levensovertuigingen
- en wordt in de discussie gezocht naar andere invalshoeken, naar andere manieren om met elkaar om te gaan.

Diversiteit versus kruispuntdenken. Werkt de diversiteit contra productief of versterkt het de emancipatiestrijd? In een veranderende samenleving blijft het uitgangspunt hetzelfde maar verandert de "aanpak".

Gloria Wekker zal in haar betoog haar visie formuleren. De verkiezingen staan voor de deur. Met het oog daarop zijn twee vrouwen gevraagd om hun reactie te geven op het betoog van prof. dr. Gloria Wekker.Nebahat Albayrak reageert op (de gevolgen van) diversiteitbeleid op landelijk niveau en Els Kuijper richt zich op de gemeentelijke situatie.

Gloria Wekker Hoogleraar gender en etniciteit, Leerstoelgroep Vrouwenstudies Letteren Instituut Media en Re/Presentatie Universiteit Utrecht

Mederedacteur van "Caleidoscopische Visies"

Auteur van "Praten in het Donker", multiculturalisme en antiracisme vanuit een feministisch perspectief

Nebahat Albayrak Lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid

Els Kuijper Wethouder voor de Partij van de Arbeid in de gemeente Rotterdam

De Stichting het Thiele Wibaut Fonds werd in 1933 opgericht ter ere van het 25-jarig voorzitterschap van Thiele Wibaut van de Bond van Sociaal-democratische Vrouwenclubs. Met deze Thiele Wibaut Lezing geeft het Fonds een op een breder publiek gerichte invulling aan haar oorspronkelijke doelstelling: de ondersteuning van de politieke vorming en scholing van vrouwelijke leden van de SDAP, en later de PvdA.

De zaal is open vanaf 19.30 uur, toegang gratis.

Namens het bestuur van het Thiele Wibaut Fonds

Mieke van der Burg (voorzitter)