De Unie


Onderhandelingsresultaat CAO-UWV

13 februari 2002 - Zoals u inmiddels van verschillende kanten heeft kunnen vernemen hebben vakbonden en werkgever vrijdagmorgen 8 februari een onderhandelingsresultaat bereikt. Het resultaat betreft zowel de harmonisatie van arbeidsvoorwaarden alsmede de vernieuwing van de CAO. Het was een uitermate moeizaam en complex traject om van de verschillende arbeidsvoorwaarden en bedrijfsregelingen een nieuw en evenwichtig pakket te maken.

Natuurlijk is getracht om tot een pakket te komen waarbij alle medewerkers individueel in totaliteit tenminste een gelijkwaardig pakket behouden. Veranderingen zijn in een fusieproces onontkoombaar waarbij wij het als onze opdracht hebben beschouwd om minnen aan de ene kant te compenseren met plussen aan de andere kant. Wij denken daarin te zijn geslaagd. Tegenover een aantal mindere regelingen staan in enkele gevallen weer andere en betere regelingen.

Daarbij zijn op onderdelen overgangsregelingen getroffen om enkele nadelige effecten geleidelijk af te bouwen c.q. te compenseren waardoor zeker in de netto sfeer medewerkers er nauwelijks iets van merken. Als veiligheidsklep is er nog een hardheidsclausule overeengekomen voor individuele gevallen met een netto-netto garantie bij de overgang van arbeidsvoorwaarden van 31 maart naar 1 april.

Verdere procedure bij De Unie
Werkgevers en vakbonden zullen deze week de teksten definitief vaststellen incl. daarbij behorende toelichtingen. Zodra deze gereed zijn zullen wij het volledige resultaat aan u toesturen. Binnenkort vinden er verspreid over het land voorlichtingsbijeenkomsten plaats waar wij belangstellenden zullen informeren over de afspraken. Hierover zullen wij u binnenkort nader informeren evenals de wijze waarop u uw mening over de cao kunt geven.

Wij vinden het belangrijk u nu reeds te informeren over de belangrijkste resultaten. Deze kunt u hier lezen, vooruitlopend op het volledige onderhandelingsresultaat. Het betreft een samenvatting van De Unie, de definitieve tekst kan hiervan afwijken.
* Vraag & antwoord (13 juni 2002): meest gestelde vragen naar aanleiding van de onderhandelingsresultaten CAO UWV.
* UWV CAO 2002-2004: alle afspraken op een rij!
Wij houden u op de hoogte!

Han ter Halle (sv@unie.nl)
(bestuurder)


*