Ingezonden persbericht

's-Hertogenbosch, december 2001

Van Passie tot Pasen
Lijdensvoorstellingen in de Nederlanden, 1450-1900

13 februari t/m 7 april 2002

Een tentoonstelling met voorstellingen over het Lijden van Christus. Wellicht is het een expositie die vaste bezoekers van het Noordbrabants Museum niet in hun museum zouden verwachten. Het Noordbrabants Museum is immers geen religieus museum? Bij nadere beschouwing is het misschien toch niet zo vreemd: er zijn weinig onderwerpen in de kunst van de Nederlanden die zó vaak zijn uitgebeeld en zoveel invloed hebben gehad op het dagelijks leven van de bewoners van onze streken als het verhaal over het lijden, sterven en verrijzen van Christus. Om die reden presenteert het Noordbrabants Museum van Aswoensdag tot en met de zondag na Pasen lijdensvoorstellingen, daterend van de late Middeleeuwen tot en met de periode van de neogotiek. Aan de hand van kunst- en gebruiksvoorwerpen van uiteenlopende aard wordt getoond hoe dit onderwerp zich in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden ontwikkelde en hoe de belangstelling van kunstenaars en gelovigen onder invloed van kerkelijke en maatschappelijke ontwikkelingen geleidelijk veranderde.

Het emotioneel geladen thema van het lijden van Christus speelt vanaf de Middeleeuwen een steeds centralere rol in de liturgie, de volksvroomheid en de kunst. Maar de wijze waarop dit lijden wordt verbeeld, verandert voortdurend. Is er bijvoorbeeld in de late Middeleeuwen vooral aandacht voor Christus' ellende en pijn, in de tijd van de Contrareformatie worden lijden en dood van Christus in beeld gebracht om daarmee de kerkelijke leer inzake de eucharistie te verduidelijken. En waar de zestiende-eeuwse kunstenaar als Pieter Bruegel het lijdensverhaal in de eigen vertrouwde Zuid-Nederlandse omgeving plaats, kiezen negentiende-eeuwse kunstenaars juist voor een Oosterse, exotische omgeving.

De tentoonstelling Van Passie tot Pasen laat zien hoe kunstenaars uit de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden de verschillende onderdelen van het lijdensverhaal op uiteenlopende wijze hebben verbeeld: Christus' intocht in Jeruzalem, gevangenneming, bespotting en geseling, kruisdraging, kruisiging, graflegging en verrijzenis. De getoonde objecten altaarstukken, beelden en zilverwerk, prenten, schilderijen en devotionalia dateren van de late Middeleeuwen tot en met de periode van de neogotiek. In hun samenhang geven deze objecten een ingetogen maar indrukwekkend beeld van een thema dat van grote invloed is geweest op de kunst en geloofsbeleving in de Nederlanden.

Van Passie tot Pasen - Lijdensvoorstellingen in de Nederlanden, 1450-1900 is te zien van 13 februari tot en met 7 april 2002 (Aswoensdag tot en met de zondag na Pasen) in het Noordbrabants Museum aan de Verwersstraat nr. 41 te 's-Hertogenbosch.

Aan de redacties:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rick Vercauteren, Hoofd Communicatie, tel. 073- 68 77 807 of per e-mail rvercauteren@noordbrabantsmuseum.nl . Beeldmateriaal is beschikbaar en wordt u op verzoek toegezonden.