Ingezonden persbericht

GEEN MENS IS ILLEGAAL
LANDELIJK COMITE VOOR LEGALISERING VAN DE SLACHTOFFERS

VAN DE KOPPELINGSWET

Congressecretariaat: Postbus 59606 1040 LC Amsterdam tel: 020-689 7555, fax: 020 - 618 56 91, email: nbk@xs4all.nl

Persbericht
Amsterdam, 12 februari 2002


Witte illegalen vragen steun van het publiek

Op woensdag 13 februari demonstreren de "witte illegalen" om aandacht te vragen voor rechteloze situatie waarin zij verkeren. Verzamelt wordt vanaf 12.00 uur in het Zuiderpark (parkeerplaats naast Stadion ADO Den Haag). De demonstratie start om 13.00 uur en voert naar het hoofdkantoor van de IND in Rijswijk (Dr. H. Colijnlaan 341), waar zij een petitie aan het hoofd van de IND willen aanbieden. De "witte illegalen" doen de volgende oproep aan het Nederlandse publiek:

"Een land van zowel mooie landschappen en cultuur, als een land van democratische waarden. Het land zit vol rijen kassen. Deze rijen kassen van bloemen en groenten zijn plaatsten van productie en productiviteit. Het zijn de plaatsen waar wij als "witte illegalen" onze arbeid verrichten. Nu echter vragen wij als "witte illegalen" de steun van werkgevers en van hen die onze producten consumeren. Wij zijn al meer dan 20 jaar werkzaam in deze sector. Deze jaren waren en zijn hele goede jaren van samenwerking. Zoals jullie weten, zijn wij al jarenlang in dit land, we werken en wonen (vaak met onze familie) hier. Echter de druk van de jarenlange illegaliteit veroorzaakt steeds vaker ernstige psychische problemen. We hebben jullie steun en solidariteit nodig om aan de politieke betrokkenen te laten weten dat een werkelijk oplossing noodzakelijk is. Met de steun van publieke opinie zullen wij onze rechten krijgen."

Tijdens de laatste regeling voor legalisatie van de "witte illegalen" zijn de meeste die zich hiervoor aanmelden door de IND afgewezen op basis van een rigide toepassing van onrechtvaardige regels. De burgemeesterscommissie van de vier grote steden, die was ingesteld om de mate van inburgering van de "witte illegalen" te onderzoeken, heeft de meeste dossiers van hen niet onder ogen gekregen. Op dit moment zijn veel van de afgewezen "witte illegalen" nog immer in afwachting van hun beroep bij rechter op hun afwijzing.

De humanitaire situatie van de "witte illegalen" vraagt om een snelle oplossing in de vorm van een generaal pardon. Een goede steun in de rug voor een generaal pardon komt van huisartsen, psychiaters en maatschappelijk werkers. Zij hebben in 2000 reeds aan Cohen en de burgemeesterscommissie een brief geschreven waarin het gesol met "witte illegalen" omschreven wordt als een "psychologische marteling" die leidt tot de "afbraak van hun sociaal weefsel en hun identiteit".

Meer informatie:
Petra Schultz (PRIME) 06 22 605 845
Bastiaan van Perlo (Nederland Bekent Kleur) 06 246 166 28