Ingezonden persbericht

Toeristen starten ontwikkelingsprojecten in Nepal

Installatie van kookstoofjes en huisvesting voor leprapatienten

KATHMANDU, NEPAL, 20020213 -- Het bieden van betere opvang aan leprapatiënten en het bouwen van nieuwe kookstoofjes die minder hout verbruiken om de bossen te sparen zijn twee projecten die door donaties van reizigers deze maand van start gaan in Nepal. De donaties aan deze projecten zijn tot stand gekomen doordat in maart 2001 een informatiekantoor is geopend in Kathmandu, Nepal. Hier wordt vrijblijvend informatie verstrekt over ontwikkelingsprojecten in Nepal en reizigers kunnen geselecteerde projecten bezoeken. Als het project aanspreekt kunnen de reizigers ter plekke geld doneren. Het kantoor is een initiatief van de Nederlandse stichting GIFT for AID, een charitatieve non-profitorganisatie.

De twee projecten die nu van start gaan zijn de eerste projecten die via GIFT for AID door toeristen gefinancierd worden. GIFT for AID is opgericht door Jeannette Leenders en Arlen Hoebergen uit Den Hoorn. Tijdens hun reizen wilden ze iets doen om de lokale mensen te helpen. In 1997 kwamen ze op het idee van GIFT for AID: een zo direct mogelijke manier om mensen te helpen met kleinschalige en concrete projecten. De stichting GIFT for AID zet lokale informatiekantoren op in landen die onze steun goed kunnen gebruiken. Om dit te realiseren wordt nauw samengewerkt met lokale organisaties. In Nepal zijn Nepalese mensen verantwoordelijk voor het kantoor en de projecten. In Nederland wordt GIFT for AID geheel gerund door enthousiaste vrijwilligers. GIFT for AID wordt breed gesteund door verschillende ontwikkelingsorganisaties en reisorganisaties.

In de laatste jaren zijn de beboste gebieden in Nepal in alarmerend tempo achteruit gegaan. In het verre westen van Nepal, in de bufferzone van het Royal Suklaphanta Wildlife Reserve wordt ontbossing een steeds groter probleem. Hier start de Nepalese organisatie ECCA dankzij donaties van reizigers en een forse bijdrage van de reisorganisatie Baobab een project om nieuwe, verbeterde kookstoofjes te installeren. Één van de oorzaken van ontbossing is namelijk het gebruik van traditionele open kookstoofjes, die veel hout verbruiken. De nieuwe stoofjes verbruiken minder hout en verminderen de rookvorming binnenshuis, en daarmee de kans op aandoeningen aan ogen en longen. De kookstoofjes zijn zo ontwikkeld dat materialen die ter plekke te vinden zijn, zoals klei, landbouwafval en stenen, gebruikt kunnen worden. De verbeterde kookstoofjes helpen de ontbossing tegen te gaan omdat ze ongeveer 30% minder hout verstoken dan de traditionele open stoof.

Het tweede project dat van start gaat betreft de bouw van huisvesting voor leprapatiënten bij de kliniek van Shanti Sewa Griha in Kathmandu. Deze organisatie biedt mensen met lepra gratis medische zorg en accommodatie. Op dit moment zitten de patiënten met vier of vijf mensen op een hele kleine kamer en is dringend uitbreiding van de huisvesting nodig. Naast medische zorg krijgen de patiënten en hun families trainingen om traditionele vakbekwaamheden te ontwikkelen, zoals Dhaka weefkunst, Maithili-schilderen en het maken van kleding. Deze producten worden in winkels verkocht zodat de patiënten een inkomen kunnen verwerven. Dankzij GIFT for AID kunnen straks nog meer patiënten op een menswaardige manier opgevangen worden.

Informatie en foto's over de voortgang van deze projecten zijn te vinden op internet: www.giftforaid.org



Ingezonden persbericht