Partij van de Arbeid

Den Haag, 13 februari 2001

VRAGEN VAN HET LID DUIJKERS (PvdA) AAN DE MINISTER VAN JUSTITIE

1. Heeft u kennisgenomen van de berichten over de massale overtreding van de Arbeidstijdenwet in de Penitentiair Inrichting Over-Amstel te Amsterdam? (1)

2. Is het bericht correct dat de Arbeidsdinspectie de overtredingen van de Arbeidstijdenwet zo ernstig vindt dat het procesverbaal is doorgeleid naar het Openbaar Ministerie?

3. Berusten de gegevens over de aard en de omvang van de overtredingen, waarvan melding wordt gemaakt, op waarheid?

4. Op welke wijze verhouden zich de bekendmakingen over het "record overwerken" van een penitentiaire inrichtingswerker van 200 dagen aaneen, waarbij dagen met dubbele diensten zaten, en een aantal van om en nabij 20 personen, die dertig tot 60 dagen aaneen hebben gewerkt, met uw uitspraken van 28 juni, 11 september en 9 oktober dat de overtreding van de Arbeidstijdenwet slechts incidenten zou betreffen?

5. Wordt u geinformeerd c.q. wordt met u overleg gevoerd indien de leiding van een inrichting het voornemen heeft om de Arbeidstijdenwet te overtreden?

6. Wat voor maatregelen onderneemt u om herhaling van deze omvang van overtredingen te voorkomen?

7. Overweegt u disciplinaire straffen te nemen tegen de (afdelings)leiding die bewust voor dergelijke uitwassen aan overtredingen van de arbeidstijdenwet heeft gekozen?

8. Hoe staat u tegenover de uitspraken van de Directeur Gevangeniswezen dat het niet is uitgesloten dat ook in de toekomst afdelingen gesloten kunnen worden indien er onvoldoende personeel is?

9. Op welke aanpassingen van de Arbeidstijdenwet doelt de Directeur Gevangeniswezen?

10. U heeft toegezegd dat het te voorzien was dat het Plan van aanpak personele problematiek Dienst Justitiele Inrichtingen eind januari naar de Kamer gezonden zou worden. Dit is blijkbaar niet gelukt. Wanneer mag de Kamer dit plan nu wel verwachten?

(1) Elsevier, 13 februari 2002.