DE VOS & JANSEN MARKTONDERZOEK

Bijna helft Nederlanders voor verstrekken heroïne

Nijmegen, 13 februari 2002 - Ruim vier van de tien Nederlanders zijn voor het verstrekken van gratis heroïne aan langdurig verslaafden. Dit is gebleken uit een landelijk, representatief telefonisch onderzoek van De Vos & Jansen Marktonderzoek dat onlangs gehouden is onder ruim 500 Nederlanders van 10 jaar en ouder.

Dit onderzoek is gehouden naar aanleiding van het voornemen van Minister Borst om gratis drugs te verstrekken aan langdurig verslaafden. Een derde is tegen en een kwart van de Nederlanders staat hier neutraal tegenover. 60% van de Nederlanders denkt dat dit plan leidt tot minder criminaliteit. Een kwart van de Nederlanders gelooft hier niet in. Opvallend is dat eenderde van de mensen die tegen het gratis verstrekken van heroïne is, wel denkt dat deze oplossing leidt tot minder criminaliteit.

Daarnaast is ruim een kwart van de Nederlandse bevolking (27,7%) voor de legalisering van alle drugs. Een meerderheid van 60,5% is tegen de legalisering van drugs, 11,9% van de Nederlanders heeft hier geen mening over.

Noot voor de redactie (