STE

Rapport RFT over tussenpersonen in de financiële sector

Persbericht 13 februari 2002

De Raad van Financiële Toezichthouders (RFT) maakt het rapport Tussenpersonen in de financiële sector bekend. De Raad beveelt in dit rapport aan om een minimumniveau voor de tussenpersonen op de financiële markt in te stellen. De Raad stelt in het advies onder meer voor om een registratie-eis voor tussenpersonen in te voeren en minimumeisen te stellen aan deskundigheid, integriteit en transparantie.

De Raad heeft dit advies over de vorm en inhoud van het toekomstige toezicht op tussenpersonen recentelijk aan het ministerie van Financiën aangeboden. Eind oktober 2001 is reeds een reactie van de RFT over dit onderwerp gepubliceerd naar aanleiding van de publicatie van een consultatienota van het ministerie van Financiën.

In Nederland zijn momenteel enkele duizenden tussenpersonen actief die zich bezig houden met assurantiebemiddeling, hypotheekbemiddeling, consumentenkredietbemiddeling, depositobemiddeling en cliëntenremise. Er is echter geen sectorbrede (zelf)regulering die een minimumstandaard waarborgt met betrekking tot het verrichten van bemiddelingsactiviteiten, dit is wel gewenst. Evenmin bestaat er daadwerkelijk toezicht op de naleving van de (zelf)regulering.

De Raad stelt vast dat de bestaande (zelf)regulering van tussenpersonen ontoereikend is om een sectorbreed minimumniveau en daarmee een gelijk speelveld voor tussenpersonen te realiseren. Daarom doet de Raad op gebied van regelgeving en toezichtstructuur onder andere de volgende aanbevelingen:

- introductie van een duaal stelsel waarin tussenpersonen hetzij op basis van een vergunning zelfstandig mogen bemiddelen, hetzij onder verantwoording van een aanbiedende financiële instelling die reeds onder toezicht staat bemiddelingsactiviteiten mogen verrichten.
- instellen van minimumeisen aan deskundigheid, integriteit en transparantie ten aanzien van bemiddelingsactiviteiten.
- tussenpersonen die bemiddelen bij de afzet van complexe producten of deze zelf creëren verplichten aan de financiële bijsluitereisen te voldoen.

Gezien de huidige ontwikkelingen met betrekking tot de herstructurering van het financieel toezicht heeft de Raad zich in dit rapport nog niet uitgesproken over de toedeling van de registratie- en toezichtstaken die deze aanbevelingen meebrengen.

De Raad van Financiële Toezichthouders is een samenwerkingsverband tussen de Pensioen-&Verzekeringskamer, De Nederlandsche Bank en de Stichting Toezicht Effectenverkeer.

Het rapport is te vinden op de website van de toezichthouders, www.ste.nl, www.pvk.nl of www.dnb.nl

Voor meer informatie kunt u bellen met persvoorlichting van de STE, thans voorzitter van de RFT:
Werner van Bastelaar 020 55 35 541
Berber Kroon 020 55 35 573

13 feb 02 13:45