Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000


13 februari 2002
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht

Datum
Informatie bij
Telefoon
Nummer

Voorlopig Ontwerp Stadion Zuiderpolder klaar

Het Voorlopig Ontwerp voor het multifunctionele stadion Zuiderpolder is af. In opdracht van IMCA Vastgoed b.v. heeft de architect Wiel Arets een voorlopig ontwerp gemaakt. Het college van burgemeester en wethouders heeft op dinsdag 12 februari het Voorlopig Ontwerp voor het Stadion Zuiderpolder behandeld en vrijgegeven voor de inspraak. Begin maart start de inspraak over dit Voorlopig Ontwerp. Architect Arets heeft een markant gebouw als entree van de stad ontworpen.

In het voetbalstadion kunnen straks zo'n 10.000 bezoekers. Het voetbalveld ligt op het dak van een grote hal. Deze hal is een multifunctionele ruimte voor evenementen en congressen. De hal ligt zo'n vijf meter onder de grond en wordt ongeveer 8 meter hoog. Rondom het voetbalveld zijn de tribunes. Als de bezoekers straks het stadion binnengaan, komen ze in een "stedelijke lobby", de grote toegangsruimte waar men naar beneden kan gaan naar multifunctionele hal onder het veld en via (rol)trappen naar boven naar de tribunes rond het veld. Boven de entreeruimte is de parkeergarage voor zo'n 1.550 auto's, voor bezoekers van het stadion en overige (commerciële) voorzieningen, maar ook voor de gebruikers van het hotel. Bovenop het de parkeergarage komen de commerciële ruimten. Dat kunnen kantoren, maar ook fitnessruimtes zijn. De commerciële ruimten op het stadion zijn twee verdiepingen hoog. Het gebouw wordt ongeveer 21 meter hoog. Er komen drie torens langs de Amsterdamse Vaart van maximaal 52 meter.

Aparte toegangen voor fietsers en voetgangers
Auto's rijden vanaf het Kegge- en Stastokviaduct direct de parkeergarage in. Voetgangers en fietsers krijgen hun eigen toegangsroutes naar het stadion. Naast het Kegge- en Stastok viaduct komt een nieuwe fiets- en voetgangersbrug tussen Zuiderpolder en Waarderpolder. Ook het NS-station Haarlem-Spaarnwoude wordt hierop aangesloten, zodat stadionbezoekers vanuit de trein vrijwel rechtstreeks het stadion in kunnen. Deze brug krijgt ook liften, waarmee een lang gekoesterde wens van veel ouderen en gehandicapten in vervulling gaat.

Niet alleen stadion, ook parkeergarage, kantoren en winkels In het voorjaar van 2001 was de stedenbouwkundige schets in de inspraak. Sindsdien is er flink gesleuteld aan het ontwerp. Het "hefveld" is om technische en financiële redenen verdwenen uit het ontwerp. Hiervoor in de plaats is er onder het voetbalveld een grote verdiepte- hal voor bijvoorbeeld beurzen, grote winkels of congressen gekomen. Het hele gebouw is een goed voorbeeld van dubbel grondgebruik: Voetbalstadion met daaronder een grote hal; parkeergarage met daarbovenop kantoren en andere voorzieningen. In de afgelopen maanden is ook een eerste ontwerp voor de omgeving van het stadion gemaakt. Het stadion is een belangrijke schakel op de rand van stad en platteland. Het deel van de Zuiderpolder naast het stadion wordt ingericht als landschapspark. Omdat de trainingsvelden niet meer naast het stadion komen, is er ruimte voor vijvers en een natuurgebied waar je goed kan wandelen en fietsen.

Stadion nodig
Het nieuwe stadion voor voetbalvereniging HFC Haarlem betekent voor deze sportclub een grote verbetering. Het huidige stadion is nodig aan vervanging toe. Op de huidige plek in Haarlem-Noord kan geen nieuw stadion komen: er is te weinig ruimte en die plek in Haarlem-Noord is moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer. De gemeenteraad heeft ruim twee jaar geleden besloten dat er een nieuw stadion kan komen in de Zuiderpolder. Deze plek bleef over na een uitgebreide studie naar mogelijke locaties in Haarlem. Het stadion is goed bereikbaar omdat het naast het NS-station Spaarnwoude en de belangrijke toegangsweg de Amsterdamse Vaart ligt. In september 2000 ondertekenden de gemeente en projectontwikkelaar IMCA-vastgoed b.v. een intentieovereenkomst voor een nieuw stadion.

Inspraak
Het Voorlopig Ontwerp is van vrijdag 8 maart tot en met donderdag 11 april 2002 in de inspraak. De gemeente en de ontwikkelaar houden eind maart een informatie- en inspraakavond. Het ontwikkelingsplan is op enkele plaatsen in de buurt, zoals het Polderhuis en het filiaal Oost van de Stadsbibliotheek in te zien en kantoor van HFC Haarlem in het stadion. Zoals gebruikelijk kan het ontwikkelingsplan ook bij de gemeente worden ingezien. Het college zal in april het Voorlopig Ontwerp met alle inspraakreacties beoordelen. Daarna wordt het behandeld in de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en de gemeenteraad.

Noot voor de pers: informatie bij Murco Mijnlieff, communicatie-adviseur Sector Stedelijke Ontwikkeling gemeente Haarlem, 023 - 5113866