Korps: KLPD, plaats: Driebergen 13-02-2002
KLPD en Autobahnpolizei Münster werken steeds meer samen

De Units Wolfheze en Assen van de Dienst Verkeerspolitie zijn een uitwisselingsproject gestart met de Autobahnpolizei Münster uit de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen. Door deze samenwerking hopen Nederland en Duitsland de veiligheid op en rond de autosnelwegen in het grensgebied nog beter te waarborgen.

Naast kennismaking met elkaars cultuur en werkzaamheden, is er uitwisseling van politie-informatie. Het project wordt grotendeels gefinancierd door Euregio, een onderdeel van de Europese Commissie te Brussel. Aan het uitwisselingsproject doen ongeveer tweehonderd mensen mee. Ze gaan onder meer met elkaar mee tijdens surveillances op de snelwegen. Zo krijgt de Duitse politie inzicht in de technische hulpmiddelen die in de Nederlandse surveillancewagens aanwezig zijn. Anderzijds maakt de Nederlandse Verkeerspolitie in Duitsland kennis met onder meer de Einsatztruppe Criminalität. Dit is het recherche-onderdeel van de Autobahnpolizei.

De samenwerking heeft ook vorm gekregen in het project Ochtendgloren. Bij deze alcohol- en criminaliteitscontrole op de A1 en A12 zijn tegenwoordig altijd Duitse politiemensen betrokken. Zij geven onder meer informatie over Duitse kentekens en bestuurders. De Nederlandse Verkeerspolitie ondersteunt haar Duitse collegas in door hen georganiseerde controles.