Ingezonden persbericht

Persbericht
PERS-2002-039
Den Haag, 13 februari 2002

Ondertekening Belastingverdrag Nederland en Polen

In Warschau is op 13 februari 2002 jl. een nieuw verdrag tussen Nederland en Polen met bijbehorend Protocol getekend tot het vermijden van dubbele belasting en het voorkomen van het ontgaan van belasting. Dit verdrag betreft belastingen naar het inkomen. Het nieuwe verdrag dient te vervanging van het bestaande, in 1979 tot stand gekomen belastingverdrag tussen Nederland en Polen. Het nieuwe verdrag is voor Nederland ondertekend door minister Joritsma van Economische Zaken en voor Polen door de minister van Financiën, de heer M. Belka.

Zowel in Nederland als in Polen moet het verdrag nog worden onderworpen aan de vereiste goedkeuringsprocedure. In Nederland zal het verdrag daartoe zo spoedig mogelijk bij de Raad van State voor advies aanhangig worden gemaakt en vervolgens ter stilzwijgende goedkeuring worden voorgelegd aan de Staten-Generaal. Indien de goedkeuringsprocedure in beide landen tijdig is afgerond, kan het verdrag in 2003 in werking treden, zodat de bepalingen ervan met ingang van 1 januari 2004 toepassing zouden kunnen vinden.

Het vandaag getekende verdrag vervangt het verouderde belastingverdrag uit 1979. Polen wilde als OESO-Lidstaat en als mogelijk toekomstig EU-Lidstaat haar verdragen, met name de belastingverdragen die in de zeventiger jaren tot stand zijn gekomen, meer in lijn brengen met het OESO-modelverdrag. Ook van Nederlandse zijde bestond belangstelling, met name omdat Polen naar alle waarschijnlijkheid deel zal gaan uitmaken van de EU. Daarnaast boden de onderhandelingen de mogelijkheid het verdrag ten opzichte van het bestaande belastingverdrag met Polen te moderniseren en meer in overeenstemming te brengen met het Nederlandse verdragsbeleid. Enkele elementen uit het nieuwe verdrag volgen hierna.

Het verdrag kent gunstige bronbelastingtarieven voor dividend, interest (5%) en royalty's (5%). Het bronbelastingtarief voor deelnemingsdividenden zal feitelijk tot toetreding van Polen tot de Europese Unie 0% bedragen en daarna is de moeder-dochter richtlijn van toepassing. Voor de belangrijkste vormen van interest zijn vrijstellingen in het verdrag opgenomen. In de definitie van royalty's zijn in afwijking van het Nederlandse beleid vergoedingen voor het gebruik van of het recht van gebruik van nijverheids- en handelsuitrusting of wetenschappelijke uitrusting begrepen.

Voor de uitvoering van bouwwerken of van constructie- of installatiewerkzaamheden voorziet het verdrag in een termijn van 12 maanden teneinde als een vaste inrichting te worden aangemerkt. Voorts is een bepaling opgenomen die voorziet in een bronstaatheffing over afkoopsommen van pensioenen en lijfrenten. Tenslotte bevat het verdrag op Nederlands verzoek bepalingen voor de verdeling van hoofdkantoorkosten ("costsharing"), voor aanmerkelijk-belangwinsten met een tienjaarstermijn en voor werkzaamheden buitengaats en voorziet het verdrag in de mogelijkheid van arbitrage.

De tekst van het belastingverdrag zal binnenkort beschikbaar zijn via de Internetsite van het Ministerie van Financiën (http://www.minfin.nl).

U ontvangt dit e-mailbericht van het ministerie van Financiën omdat u zich daarop heeft geabonneerd via onze website.

Via onze website kunt u:

- een ander e-mailadres opgeven

- uw abonnement opzeggen

- het abonnement omzetten en per gepubliceerd stuk direct een e-mail ontvangen
- uw abonnement tijdelijk de-activeren (bijv. vanwege vakantie)
Om wijzigingen in uw abonnement door te voeren, heeft u het wachtwoord nodig dat u bij abonnering heeft opgegeven. Op de site is tevens een voorziening beschikbaar voor het geval dat u uw wachtwoord bent vergeten. Aanpassing van uw abonnement is niet mogelijk via e-mail. Volg de hyperlink om wijzigingen op uw abonnering door te voeren.

http://www.minfin.nl/registratie