Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS http://minvws.nl

VWS:Minister opent verwijspunt voor buitenlands gediplomeerden

Woensdag 13 februari 2002, nummer 14

MINISTER OPENT VERWIJSPUNT VOOR MENSEN MET EEN BUITENLANDS ZORGDIPLOMA

'In feite is het Verwijspunt een soort verkeersagent op een kruispunt van informatie. Daar kunnen mensen die met een buitenlands diploma in de Nederlandse gezondheidszorg willen werken terecht met al hun vragen. Dit nieuwe onderdeel van mijn ministerie geeft advies, vertelt buitenlands gediplomeerden aan welke regels zij moeten voldoen en wijst hen de weg naar de juiste instanties. Het Verwijspunt zorgt dat zij direct het juiste traject bewandelen.' Dit zei minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag tijdens de officiële opening van het Verwijspunt Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid.

De Nederlandse overheid stelt kwaliteitseisen aan mensen die in de gezondheidszorg werken. Of het nu gaat om zorgverleners die in Nederland zijn opgeleid of om in het buitenland opgeleiden. Om kwaliteit in de praktijk te kunnen waarborgen is een gedegen beoordeling van het buitenlands diploma noodzakelijk. Om in Nederland te kunnen werken is echter meer nodig dan alleen een positieve beoordeling van het diploma. Ook een werkvergunning en het beheersen van de Nederlandse taal zijn essentieel. De buitenlands gediplomeerde komt hierbij in aanraking met diverse instanties en procedures. Daarom is het Verwijspunt Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid opgericht. Deze spin in het web heeft preventieve en curatieve taken. Preventief: door de in het buitenland gediplomeerde de weg te wijzen in al de procedures, betrokken instanties goed te informeren en verkeerde verwachtingen vroegtijdig bij te stellen. Voorlichtingsbrochures zullen onder meer verspreid worden onder ambassades. Curatief: door knelpunten te signaleren en de instanties die er iets aan kunnen doen op de hoogte te brengen.

Vorig jaar schreven 1248 mensen met een buitenlands diploma zich in bij het BIG-register. In dat register staan beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg ingeschreven. Onder die 1248 mensen bevonden zich 529 verpleegkundigen, 461 artsen en 134 tandartsen, de meesten uit Europa.