Gemeente Rotterdam

Verantwoording programma wijkaanpak

(12-02) Het College van B. en W. heeft het concept raadsvoorstel Programma Wijkaanpak voor het raadsdebat van 21 februari vastgesteld. In dit voorstel wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste ontwikkelingen in de Wijkaanpak in de periode 1998-2002. Er wordt inzicht gegeven in de lessen die geleerd zijn bij de opbouw en uitvoering van het programma Wijkaanpak. Ook krijgt de Raad een overzicht van de conclusies van de raadsconferentie Wijkaanpak gehouden op 23 januari jl. Aan de hand van die conclusies en lessen uit het verleden, stelt het College de Raad voor het nieuwe gemeentebestuur een aantal aanbevelingen te doen.

Zo wordt voorgesteld het Programma Wijkaanpak te continueren en de nadruk te leggen op de uitvoering door de deelgemeenten. Ook zou er een verdere afstemming moeten komen tussen de programma's Wijkaanpak en Veilig, meer aandacht moeten zijn voor een versterking van de inzet vanuit de Sociale Pijler en gezorgd moeten worden voor voldoende financiële middelen. De Wijkaanpak maakt deel uit van het meerjarig ontwikkelingsprogramma `Stedelijke Visie 2010'. In 1999 zijn zes Strategische Wijkaanpakgebieden (SWA) aangewezen, later zijn daar nog dertien Overige Wijkaanpakgebieden (OWA) bijgekomen.

De Strategische Wijkaanpak heeft een sociale, een economische en een fysieke component. Zij richt zich op versterking van de economie en de sociale samenhang en op het verbeteren van woningen en de woonomgeving in zes Rotterdamse wijken waar de problemen zich hebben opgestapeld. De OWA is een extra kwaliteitsimpuls voor deelgemeenten, die moet voorkomen dat een gebied in een neerwaartse spiraal terecht komt.