GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 13 februari 2002 09:40

Woningen die de gezondheid kunnen schaden

(13 februari 2002)

Vragen van de leden Van Gent en Van der Steenhoven (beide GroenLinks) aan de ministers van VWS en VROM en de staatssecretaris van VROM over woningen die de gezondheid kunnen schaden

1. Kent u de artikelen 'Ziekte schuilt onder de kap' (PCZ, 16 januari 2002) en 'De gezondheidstoets voor het nieuwe huis' (Trouw, 12 februari 2002)?

2. Wat is uw mening over de conclusie van het onderzoek van onderzoeker Hasselaar van de Technische Universiteit Delft dat er in Nederland rond één miljoen woningen zijn die de gezondheid van bewoners schaden, o.a. als gevolg van slechte kwaliteit van afzuigsystemen en warmwatervoorzieningen?

3. Is het u bekend of er een relatie is met het type woning (bijv. koop/huur) en het bouwjaar van de woning? Zo ja, wat is die relatie?

4. Bent u bereid de aanbevelingen uit het onderzoek uit te voeren, waaronder de aanbeveling dat nieuwe bewoners bij de koop of huur van hun nieuwe huis om een gezondheidstoets kunnen vragen?

5. Welk beleid voert u op het gebied van bewonersvoorlichting over de relatie tussen binnenmilieu en gedrag (bijvoorbeeld op het gebied van ventilatie, warmwaterapparaten, stoffering en bouwmaterialen)? Bent u bereid stappen te ondernemen om de voorlichting aan bewoners over de relatie tussen binnenmilieu en gedrag uit te breiden?

6. Worden er nu al gezondheidsaspecten meegenomen in het Energie Prestatie Advies (EPA)? Zo ja, welke? Zo nee, bent u bereid het EPA advies uit te breiden met gezondheidsaspecten?