Ingezonden persbericht


Persbericht

Datum: 11 februari 2002

Prominente jongeren geven het goede voorbeeld

Ben jij je bewust van je mondiale voetafdruk? Wil jij je afdruk verkleinen? Dat gaan 23 prominente jongeren 4 weken lang proberen, tijdens de Voetafdruk-verkleiningswedstrijd van het project Foot Fight van de Nationale Jeugdraad. In dit project staat de mondiale voetafdruk centraal, een model dat berekent hoeveel ruimte iemand op aarde nodig heeft voor zijn of haar consumptiepatroon. In Nederland gebruiken we veel meer ruimte dan er eigenlijk beschikbaar is. Onze voetafdruk moet dus omlaag en dat dat mogelijk is willen de deelnemers van de wedstrijd laten zien. Op 13 februari zal het startsein voor de wedstrijd worden gegeven.

Ieder mens gebruikt een gedeelte van de ruimte op aarde. Alles wat je eet, aantrekt en koopt, wordt ergens geproduceerd en moet worden vervoerd. Voor een boterham bijvoorbeeld, wordt graan verbouwd en is energie nodig voor het bakken en het vervoer naar de winkels. Dit alles heeft invloed op de hoeveelheid ruimte die iemand inneemt. Dat noemen we de mondiale, of ecologische, voetafdruk, een model dat is bedacht door de Canadese wetenschappers Wackernagel en Rees. De gemiddelde Nederlander gebruikt 4,7 hectare per jaar (dat zijn ongeveer 9,5 voetbalvelden). De hoeveelheid ruimte die beschikbaar is per persoon als we de aarde niet willen uitputten is 1,7 hectare. Dat is een aanzienlijk verschil. Onze voetafdruk moet dus omlaag. En dat kan. Zo denken ook de 23 deelnemende voorzitters, directeuren en bestuursleden van grote landelijke jongerenorganisaties. Vanaf 1 maart gaan zij hun voetafdruk zo veel mogelijk verkleinen. Hierdoor laten ze aan hun achterban zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om je voetafdruk te verkleinen. Bovendien is aan het project ook een prijs verbonden. Onder de deelnemers bevinden zich de voorzitters van alle grote politieke jongerenorganisaties, zoals de Jonge Socialisten in de PvdA, de JOVD, het CDJA, de Jonge Democraten, Dwars en PerspectieF Christenunie-jongeren. Maar ook andere jongerenorganisaties zijn vertegenwoordigd, zoals de LSVB (Landelijke Studentenvakbond) en de Jongerenorganisatie CNV.

Op woensdagavond 13 februari komen de deelnemers voor het eerst bij elkaar in Utrecht. Op deze avond worden de spelregels uitgelegd en kan iedereen kennis met elkaar maken. Op 1 maart gaan de deelnemers werkelijk van start. Op de speciale website www.voetafdruk.nl is vanaf dan de wedstrijd te volgen. Daar is ook meer informatie over de voetafdruk te vinden.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Nationale Jeugdraad, programma Duurzame Ontwikkeling, tel. 030-2316833, e-mail: info@voetafdruk.nl. www.voetafdruk.nl
www.jeugdraad.nl


- einde persbericht
c3003e.jpg